Skip to main content

Minić (TS): Izborne liste dobijaju novac iz budžeta, bez obzira da li se podnesu ostavke na mandate

Info 12. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Bez obzira da li se ostavke na mandate podnesu ili ne, novac se dobija"

Izborne liste dobijaju novac iz državnog i lokalnih budžeta na osnovu osvojenih glasova na izborima, bez obzira na to da li će njihovi poslanici i odbornici podneti ostavke na dobijene mandate, piše list Danas.

Predstavnik organizacije Transparentnost Srbije (TS) Zlatko Minić rekao je za taj list da se novac iz budžeta dobija po broju osvojenih glasova i da je zbog toga specifičan obračun za manjinske partije.

Ocenio je da bi, u slučaju da poslanici liste „Srbija protiv nasilja“ ne uđu u Skupštinu Srbije, to bila situacija koja bi politički odgovarala vladajućoj koaliciji, „da po tabloidima proziva opoziciju da dobija pare, a ne radi ništa“.

„Bez obzira da li se ostavke na mandate podnesu ili ne, novac se dobija. To ne isključuje mogućnost da neki poslanik vladajuće koalicije, koji misli o dobrobiti naorda, pokrene inicijativu da se pare ne daju onima koji ne sede u Skupštini, pa se izmeni zakon“, naveo je Minić.

TS je ranije saopštila da će, na osnovu rezultata izbora, lista „Srbija ne sme da stane“ dobijati 634.000 evra mesečno, lista „Srbija protiv nasilja“ oko 333.000 evra, Socijalistička partija Srbije oko 105.000 evra, koalicija NADA oko 85.000 evra, a „Mi – Glas iz naroda“ 80.800 evra.

(Beta)