Skip to main content

„Milenijum tim“ kaže da su stabla oborena, a ne posečena – aktivisti zabrinuti za šumu

Građani 19. дец 2022.
2 min čitanja

"Svaka seča drveća, pogotovo onih sa dupljama u narednom periodu je nezakonita"

Kompanija „Milenijum tim“ demantuje da su posekli stabla na Kameničkoj adi, navodeći da su ih oborili. Nasuprot tome, aktivisti tvrde da se sprema seča više od 70 stabala. Nekoliko dana nakon što su srušena dva stabla na Kameničkoj adi, gde „Milenijum tim“ već dva meseca radi na razminiranju terena zbog izgradnje privremenog mosta i saobraćajnica potrebnih za gradnju novog mosta u produžetku Bulevara Evrope, ova kompanija je demantovala da su sekli drveće.

Kako navode, tim deminera nije posekao nijedno stablo. Objašnjavaju da se jedno stablo nalazilo u označenom poligonu radilišta na kome se izvodi istražno bušenje do 18 metara dubine, prema planu projekta koji je odobrio Centar za razminiranje.

„Predstavnici JP ‘Vojvodina šume’ u prethodnom periodu na pomenutoj lokaciji su označili stabla koja su spremna i koja mogu da se seku, među kojima je bilo i ovo stablo. Stablo koje je bilo u vidno lošem stanju, trulo i nestabilno, a naš tim je bio prinuđen da ga obori u suprotnu stranu, kako ne bi ugrozilo živote radnika na terenu i kako bi dubinsko istraživanje moglo da se nastavi neometano. U slučaju da nije oboreno, zbog poprilično jakog vetra uz reku, drvo bi samo palo, čime bi bili ugroženi životi deminera, ali i građana koji se kreću na ovoj lokaciji“, navode u „Milenijum timu“.

Dodaju i da su od početka radova pronašli jednu odbačenu automatsku pušku sa pet okvira municije i dve artiljerijske granate, zbog čega apeluju na građane da ne ulaze na mesta koja nisu označena kao bezbedna za slobodno kretanje.

Oglasili su se i aktivisti sa Šodroša, koji tvrde da se sprema seča više od 70 stabala. Oni su obišli šumu i prebrojali sve crvene i druge oznake na stablima.

„Za vikend smo popisali koliko drveća i kojih sve vrsta su predodredili za seču, iako je prema uslovima zaštite seča bila dozvoljena do 1. novembra. Dakle, svaka seča drveća, pogotovo onih sa dupljama u narednom periodu je nezakonita. Na Kameničkoj adi i Šodrošu, sa obe strane obale, za seču je isčekićano (overeno): deset crnih topola (većina stare sa dupljama), 14 vrba, 39 belih topola (većina staro drveće sa dupljama), četiri jasena, jedan brest i šest starih euroameričkih klonskih topola“, navode aktivisti.

Dodaju i da još uvek nisu prikazani projekat mosta, procena uticaja na životnu sredinu, kao ni uslovi zaštite koje je „Milenijum tim“ morao da dobije od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode budući da se radovi izvode na staništu zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.

Aktivisti na Šodrošu više od šest meseci pokušavaju da spreče seču šume, što smatraju pripremom za gradnju mosta, ali i za projekat „Novi Sad na vodi“.

Nakon formiranja kampa, od jula do polovine oktobra nije bilo seče, a aktivisti u nekoliko navrata nisu dozvoljavali radnicima i nepoznatim osoba da priđu prostoru. Sredinom oktobra, uz podršku policije u opremi za razbijanje demonstracija, postavljene su ograde kineske firme „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), nakon čega se krenulo u razminiranje terena.

U međuvremenu su organizovani protesti i akcije aktivista, dok je policija čuvala ogradu.

(Radio 021, foto: Autonomija)