Skip to main content

Mila Bajić (SHARE): Cilj fabrikovanja medijskih sadržaja je da se obesmisli istina

Vojvodina 14. мар 2024.
2 min čitanja

“Tehnologije su tu i one će samo da se razvijaju. Umesto da im se opiremo, treba da naučimo kako da ih koristimo”

Ekspertkinja Šer (Share) fondacije Mila Bajić izjavila je večeras da se bližimo trenutku kada više realno neće biti moguće razlikovati da li su neka fotografija ili video montirani ili su stvarni i autentični i dodala da je ideja svega toga da se “obesmisli istina”.

“Sada još nekako i možemo da primetimo ako je fotografija montirana ili je video montiran, ali se bližimo trenutku kada to više realno neće biti moguće. Ideja fabrikovanja medijskog sadržaja je da se obesmisli istina. Zato je veštačka inteligencija obeležena kao jedna od najvećih pretnji”, kazala je Mila Bajić.

Dodala je da je građanima potrebna, pored medijske pismenosti, i tehnološka pismenost, jer “kaskamo” za tehnologijama.

“Tehnologije su tu i one će samo da se razvijaju. Umesto da im se opiremo, treba da naučimo kako da ih koristimo”, rekla je Mila Bajić na tribini “Tehnologija i javna komunikacija: šta nas čeka 2040. godine?” na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Autorka podkasta “Tampon zona” Iva Parađanin kazala je da je medijska pismenost zapravo “pismenost 21. veka, to je srpski jezik 21. veka”.

“To nam je važno kako bismo znali kako da proverimo vesti, kome da verujemo, kako da se odnosimo prema veštačkoj inteligenciji. Važno nam je da pojedinac zna da barata osnovnim alatima pre nego što uđe u digitalni prostor, kako bi se sprečilo izlaganje štetnim, lažnim i opasnim narativima. Medijska pismenost ne može da bude kurs ili entuzijazam već jedan od glavnih predmeta u školama”, kazala je Iva Parađanin.

Astrofizičarka i promoterka nauke Tijana Prodanović kazala je da je zbog velikog broja lažnih vesti prinuđena da se bavi demantovanjem različitih teorija zavere.

“Umorila sam se pričajući da Zemlja nije ravna. Dakle, mi se bavimo demantovanjem očiglednih stvari, umesto da se bavimo približavanjem nauke građanima”, kazala je Tijana Prodanović.

Dodala je da na društvenim mrežama influenseri pričaju o raznoraznim temama, a vrlo često i o temama o kojima nemaju ni izbliza dovoljno znanja.

Tribina je održana u okviru regionalne inicijative “Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija Zapadnom Balkanu”, koju je pokrenuo Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu uz podršku Ambasade Holandije.

Inicijativu čini šest javnih univerziteta i ona okuplja više od 40 studenata novinarstva i komunikologije iz Novog Sada, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skadra i Skoplja.

Od oktobra prošle godine studenti su zajedno radili na osmišljavanju budućnosti medija – budućnosti za 2040. godinu, u kojoj bi želeli da rade kao iskusni medijski profesionalci.

(Autonomija)