Skip to main content

Mihailo: Ponašanje popova SPC na granici ekstremnih aktivnosti i prijetnja miru u zemlji

Jugoslavija 05. jun 2022.
2 min čitanja

Ponašanje popova Srpske pravoslavne crkve na Cetinju je na granici ekstremnih aktivnosti i predstavlja prijetnju miru u zemlji, rekao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

“Danas su fizički nasrnuli na građanske aktivistkinje koje su protestovale protiv potpisivanje Temeljnoga ugovora. A onda su, kako navode iz Uprave policije, podnijeli prijavu “za širenje vjerske i nacionalne mržnje, pokušaj skrnavljenja svetinje i ugrožavanje sigurnosti svještenih lica”. To je vrhunac ironije nasljednika zločinačke svetosavske zaostavštine, zločina nad 9.500 muslimana Sandžaka, izvršenoga u februaru 1942. godine”, poručio je mitropolit Mihailo.

Oni koji ohrabruju svještenstvo da, naglašava mitropolit CPC, Crnogorce gladaju kao neprijatelje koje treba eliminisati, “optužuju ih za raspirivanje mržnje i ugrožavanje mira i poretka”.

“I to rade svještenici koji u zemlju dolaze iz Srbije i republike Srpske i huškaju narod na Crnu Goru i Crnogorce, što je postalo jedna vrsta turizma. Tako da su nasilje prema Crnogorcima i teroristička kampanja protiv Crne Gore postali normalni, o čemu nadležni ćute i nemušto ih ohrabruju”, naveo je u saopštenju.

Mitropolit Mihailo pozvao je Vladu da” stane na kraj ovome zlu koji prijeti miru, i da spriječi da situacija izmakne kontroli, čemu se nadaju svi neprijatelji ove zemlje”.

Sveštenik SPC u Cetinjskom manastiru nasrnuo na građanku

Sveštenik Crkve Srbije je nasrnuo fizički na građansku aktivistkinju Maju Miličkoviću u Cetinjskom manastiru. Nakon danas održanog protesta protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije došlo je do incidenta kada je sveštenik ove vjerske organizacije pokušao da spriječi građansku aktivistkinju Maju Miličković da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog.

“Ušli smo da se pomolilmo svecu. Manastir je bio zatvoren jer je “pauza za ručak”. A zatvoren je za nas evo 100 godina, ne daju na da uđemo i da se pomolimo. Kad ga je otvorio, krenula sam da se molim svome svecu za crnogorski narod, za moga svetitetlja, za moj manastir, za moju državu, za moju crkvu. On je rekao da to nije molitva i fizički je nasrnuo na mene. Uhvatio me za ruke i vukao me… Tijelom sam pokušala da zaštitim sveca. Ja poštujem svog sveca, ali sveštenik me je odgurnuo i spuštio pokrov”, kazala je za Portal Analitika Maja Maličković.

Poručila je da će incident prijaviti policiji.

(CdM, Foto: Pixabay)