Skip to main content

MI: Visoki crkveni verodostojnici prikivali pedofiliju u SPC

Aktuelno 16. avg 2021.
2 min čitanja

Nevladina organizacija Montenegro International (MI) uputila je pismo Vaseljenkom patrijarhu u kome ga pozivaju da ekskomunicira episkopa Joanikija Mićovića iz pravoslavlja, kao i druge visoke crkvene verodostojnike, jer su učestvovali u prikrivanju pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kako se ukazuje u pismu, najviši crkveni funkcioneri SPC su dugi niz godina znali o slučajevima pedofilije i podvođenja, ali su sve istrage završavale zataškavanjem.

U pismu se traži da se zaustavi pokušaj ustoličenja Joanikija, koji nakon smrti mitropolita Amfilohija upravlja Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

Pored episkopa Joanikija Mićovića, MI je zatražila od Vaseljenskog Patrijarha da ekskomunicira i ostale visoke crkvene verodostojnike SPC, kao što su patrijarh srpski Porfirije, episkop bački Irinej Bulović, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop diseldorfski Grigorije, episkop britansko-skandinavski Dositej, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop slavonsko-pakrački Jovan, episkop gornjokarlovački Gerasim i drugi.

Bivši đakon Bojan Jovanović, optužio je episkopa Joanikija u svojoj najnovijoj knjizi “Ispovest Kako smo ubili Boga”, koju je izdala upravo NVO Montenegro International, da je zataškao slučajeve pedofilije u SPC.

Kako je napisao u knjizi, Joanikije je to uradio uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

Jovanović, koji godinama ukazuje na pedofiliju u crkvi, ističe za Danas da je Srbija danas “mračni vilajet” u kome se građani nalaze u političkoj izolaciji, ekonomskom i duhovnom zastoju.

– Ovim bezumljem rukovodi presvučeni lobi pomešan sa bivšim agenturama i snažnom kriminalno-korupcijskom mrežom. Infrastruktura ovog bezumlja je, nažalost SPC, koja krši sve božje zapovesti na koje se poziva. Ova ideologija bezumlja predstavlja opasnost i za region i za svakog pojedinca. Stoga se pismo, koje je pored Vaseljenske patrijaršije stiglo i u druge pomesne pravoslavne crkve, poput ruske i grčke, kao i u Vašington, Brisel, Ujedinjene nacije i druge institucije, nameće kao vapaj za pomoć da se prekine suludi ritam ponavljanja katastrofalnih istorijskih grešaka, crkveno političke brutalnosti, varvarstva, otimačine, genocida nad sopstvenim narodom – ukazuje Jovanović za naš list.

Kako dodaje, po prvi put se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, za koga kaže da je pun narcisoidne hvale, da Srbija mora da se obračuna sa kriminalcima i onima koji ih štite. Jovanović se zahvaljuje pojedincima iz SPC, policije, pravosuđa, državne bezbednosti i drugih institucija na podršci i pomoći.

Iz NVO Montenegro International podsećaju da je komisija SPC na čelu sa vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem 2012. pokrenula istragu zbog tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru, ali da istraga nije nikad dobila epilog.

Ova nevladina organizacija je pred Specijalnim državnim tužilaštvom 9. maja 2021. podnela krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog slučaja prikrivanja slučajeva pedofilije, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloletnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

Slučajevi pedofilije koji su najviše potresli Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) su slučajevi vladika Kačavende i Pahomija, koji i pored svih dokaza nisu osuđeni.

Upravo je bivši đakon Bojan Jovanović 2015. godine u javnost izašao s tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake.

Jovanović je bio jedan od šest tužitelja pred Visokim sudom u Londonu protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja koje se dešavalo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, međutim tužba nije usvojena.

(Danas)