Skip to main content

Mesić: Zemlje Balkana na nepotrebno dugom putu ka članstvu

Jugoslavija 31. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Ne vidim prave lidere ni u Evropi, ni u svetu"

Bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić izjavio je danas u Skoplju da su sve zemlje Zapadnog Balkana na nepotrebno dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i istakao da je Severna Makedonija odavno morala da bude članica Unije.

„Zato pozivam predsednicu Evropske komisije da učini sve kako bi zemlje Zapadnog Balkana što pre pristupile Uniji i da pokaže više empatije prema građanima ovog dela sveta. Videli smo na primeru Ukrajine da put ka Evropi mora biti brži“, rekao je Mesić na 6. Makedonskom energetskom forumu.

Prema njegovim rečima, atraktivnost EU sve više bledi i to nije dobro, jer su kreatori Unije bili lideri i znali su šta hoće.

„Danas, oprostite mi, ali ja ne vidim prave lidere, ni u Evropi ni u svetu. To su birokrate u Briselu sa velikim platama, ali ne vidim rezultate. Umesto da se ubrza ulazak zemalja koje čekaju i pomogne im da što pre uđu u EU, gubi se atraktivnost“, rekao je Mesić, a prenela agencija MIA.

Kako je ocenio, današnje rukovodstvo EU malo usporava, umesto da ubrza ulazak drugog dela EU, tako da Evropa postane kontinent mira i saradnje.

„Treba ubrzati ulazak u EU. Evropa će postati veliki igrač samo ako bude ujedinjena i što je najvažnije biće kontinent mira. Da li su toga svesni i oni u Briselu i van Brisela, drugo je pitanje, ali po onome što se radi, nemam osećaj da neko o tome razmišlja“, istakao je Mesić.

(Beta, foto: N1)