Skip to main content

Mesić: Država umešana u zataškavanje ubistva porodice Zec

Jugoslavija 09. dec 2021.
< 1 min čitanja

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je država sa svojim institucijama umešana u zataškavanje brutalnog zločina ubistva porodice Zec u Zagrebu krajem 1991.

„Hrvatska je dala neko obeštećenje, i to je u redu, a dvoje dece koja su ostala ne traže ništa. Ne može se reći šta njima treba. Njima ne treba ništa, ali nama treba“, rekao je Mesić novinarima u Čakovcu, ističući da je nekadašnji nemački kancelar Vili Brant kleknuo pred žrtvama genocida zbog odgovornosti Nemačke, prenela je agencija Hina.

Upitan o izjavi hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je povodom 30. godišnjice ubistva porodice Zec, srpske nacionalnosti, rekao da je porodici isplaćena odšteta upitavši „šta još treba“, Mesić je odgovorio da bi predsednik u izjavama koje se odnose na zločin i žrtve „trebalo više da vodi računa o tome kakav će biti odraz tih izjava“.

Mesić je podsetio da su i njega „prozivali“ kada je pomilovao jednog od ubica porodice Zec, Sinišu Rimca koji je osuđen zbog zločina nad Srbima u Pakračkoj poljani. Mesić je objasnio da mu je u kazni za ratni zločin u Pakračkoj poljani „skinuo godinu dana, jer je pokazao gde su žrtve sahranjene, inače ne bi do njih mogli doći“.

U noći sa 7. na 8. decembar 1991. godine petoro pripadnika specijalne policije,“merčepovci“, kako se zvala jedinica pod komandom Tomislava Merčepa, upali su u kuću imućne porodice Zec u zagrebačkom kvartu Trešnjevka.

Oca Mihajla ubili su u dvorištu, dok su njegovu suprugu Mariju i 12-godišnju ćerku Aleksandru , kao svedokinje zločina, odvezli na Sljeme, pucali im u potiljak i bacili ih u jamu za smeće. Oni su po hapšenju priznali ubistvo, ali zbog proceduralne greške tokom istrage, odnosno davanja priznanja bez prisustva advokata, nikad nisu odgovarali za to ubistvo.

(Beta, Foto: Screenshot HRT)