Skip to main content

Mesić: Bez suočavanja sa prošlošću nema ni budućnosti

Info 15. maj 2011.
2 min čitanja

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je za buduću saradnju zemalja u regionu od izuzetne važnosti suočavanje sa „stravičnim zločinima“ koji su počinjeni na ovim prostorima.
„Za te zločine moraju odgovarati oni predstavnici vlasti koji su ih naredili, oni koji su ih izvršili i oni koji su znali da se dešavaju, ali nisu ništa učinili da ih spreče“, rekao je Mesić na neformalnom skupu koji je na Fruškoj gori organizovala regionalna nevladina organizacija Igmanska inicijativa.
Mesić je ocenio i da će tek nakon toga biti dovoljno prostora za normalnu saradnju u regionu.
Govoreći o tradiciji očuvanja antifašizma na ovom prostoru, on je rekao da i fašisti i neofašisti misle da mogu da izmene istoriju i da mogu od gubitnika da naprave pobednika i obrnuto, što je, međutim, kako je istakao, nemoguće.
„Oni su bučni i raspolažu mnogim medijima, ali ne mogu i ne smeju pobediti. Za razliku od komunizma, koji može uspeti samo kao globalna pojava, fašizam je opasan jer može nastati i u maloj sredini“, rekao je Mesić.
On je upozorio da zemlje koje su osetile fašizam imaju razrađene sisteme borbe protiv njega, ali i da su zemlje našeg regiona još popustljive i da to predstavlja veliku smetnju za građane.
Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Mesić je rekao da je ključno rešenje za BiH da i Beograd, kao što je to uradila Hrvatska, poruči građanima srpske nacionalnosti koji tamo žive da svoju politiku treba da rešavaju u BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo.
„Oni svoju sreću i budućnost treba da traže u toj državi, kako bi se prekinula politika entiteta i BiH sagledala kao jedinstvena država“, kazao je Mesić.
Komentarišući skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, on je ocenio da je to dobro i zbog regiona, jer će Hrvatska ispunjenjem uslova za ulazak postati članica najelitnijeg kluba.
„To je poruka za celi region jer se Evropa, hteli mi to da prihvatimo ili ne, udružuje, pa tako treba i ceo region. Kada se udruži, Evropa će biti najveći faktor stabilnosti, jer više neće postojati potreba za ratovanjem i menjanjem granica“, kazao je Mesić.
Komentarišući najavu Udruge veterana da će protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog navodnog dostavljanja transkripata Haškom tribunalu koji su korišteni na suđenju generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, Mesić je rekao da iza svega stoje „NDH nostalgičari“.
„Ima NDH nostalgičara kojima smetam od kada sam se pojavio, ali niihov glavni motiv je budžet Hrvatske. Da bi sebi dali na značaju, oni moraju imati neprijatelja, a to sam ja. Uvek kada me napadnu ustašoidi, paralelno krenu i napadi od četnikoida i u takvim situacijama sam siguran da sam na pravom putu“, rekao je Mesić.
Predstavnici Igmanske inicijative danas su se sedmi put tradicionalno okupili na antifašističkm druženju na Fruškoj gori koje svakog maja organizuje direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Na ovom skupu bivši hrvatski predsednik primljen je u redovno članstvo Igmanske inicijative.

(Beta)