Skip to main content

Dačić: Kraj bajki o Kosovu

Aktuelno 16. maj 2011.
2 min čitanja

Potpredsednik Vlade Srbije ocenio je da je nužno brzo i realno rešenje za Kosovo kroz postizanje kompromisa između Srba i Albanaca.

– Nikad nisam upotrebio reč podela… Ideja o razgraničenju bi mogla da bude rešenje o kome bi trebalo da se izjasne građani. To bi podrazumevalo promenu Ustava, a to je jedna procedura – rekao je Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije.

Na pitanje da li je time izneo svoj lični stav ili stav Vlade Srbije Dačić je istakao da je on izneo predlog „kao čovek koji se rodio i živeo na Kosovu“. – Ja sam predsednik političke partije, ja nisam činovnik vlade. Neće valjda meni predsednik vlade određivati koji je program moje političke partije. Ja ne napadam nikog u vladi – istakao je Dačić.

Na opasku novinara da se to kosi sa kodeksom vlade Dačić je rekao: „Neka me isključe iz vlade! Pa šta?! Najbolje da niko ništa ne sme da kaže, da svi zalepimo flastere preko usta!“. Naveo je da je samo izneo mišljenje većine građana i da je on to predlagao još Slobodanu Miloševiću. – Da se pitanje bivše Jugoslavije rešilo na ovaj način, ne bi bilo ratova – napomenuo je. Po njegovim rečima, kompromis je nužan, jer bi u suprotnom, pošto „Srbija smatra da je celo Kosovo deo Srbije, što nijedan albanski političar neće prihvatiti, Beograd, da bi realizovao svoje ideje ako pregovori ne uspeju, trebalo da upotrebi vojna sredstva“. On smatra  da je slična situacija i na albanskoj strani, te bi u tom slučaju takvi stavovi doveli do novog rata.

– Ne želim da menjam politiku oko Kosova. Meni niko ne može da zameri da nisam na sve načine branio Kosovo. Mi iz SPS-a smo Kosovo oružjem branili, za razliku od nekih u Beogradu, koji su samo teoretisali – rekao je on.

Ocenio je i da su protiv predloga o razgraničenju i EU i SAD i Priština i Srbija. -Kad su svi protiv, voleo bih da mi neko kaže šta je onda rešenje za Kosovo… Moj posao nije da pričam građanima Srbije bajke za laku noć, nego da vidimo kako će Srbija da živi dalje – naveo je Dačić