Skip to main content

Međunarodni dan borbe protiv homofobije: „Ne“ marginalizaciji lezbijki

Info 17. maj 2021.
< 1 min čitanja

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije – IDAHOBIT, a Srbija je jedna od 130 zemalja gde se ovaj dan obeležava javnim događajima, saopštila je organizacija za lezbijska ljudska prava Labris, koja poziva da se u taj akronim doda i slovo „L“ i tako smanji marginalizacija lezbijki.

Labris podseća da je Svetska zdravstvena organizacija 17. maja 1990. godine zvanično uklonila homoseksualnost sa liste bolesti i mentalnih poremećaja.

Podsećaju da se od prvog obeležavanja ovog dana, 2005. godine, dodati različiti identiteti u okviru naziva ovog dana.

Labris – organizacija za lezbijska ljudska prava pozvala je u saopštenju da se doda i slovo „L“ u akronim ovog međunarodnog dana, kako bi lezbijski identitet bio vidljiviji i kako bi se smanjila marginalizacija lezbijki kroz istoriju.

„Smatramo da je vreme da se IDAHOBIT preobrazi u IDAHOBLIT i pruži ženama koje vole žene priznanje i poštovanje koje zaslužujemo“, poručuju iz Labrisa.

Janković: Pripadnici LGBT u Srbiji imaju problema da ostvare svoja prava, izloženi su i nasilju

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, ocenila je danas da se „pripadnici LGBT populacije i dalje suočavaju sa problemima u ostvarivanju svojih prava, socijalnom distancom, omalovažavanjem, pa i nasiljem“.

Ona je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, navela da je pripadnike te populacije potrebno što više podržati da prijave diskriminaciju i da podnose pritužbe instituciji koju ona vodi.

„Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni„, istakla je Janković u pisanoj izjavi.

(FoNet)