Skip to main content

Međunarodna asocijacija advokata protestuje zbog napada na advokate u Srbiji

Vojvodina 25. jan 2024.
2 min čitanja

“Advokati nastavljaju da hrabro i u potpunosti preuzimaju svoju ključnu ulogu u odbrani ljudskih prava i vladavine prava”

Međunarodna asocijacija advokata (International Association of Lawyers) sa sedištem u Parizu protestovala je danas zbog ponovljenih napada na advokate u Srbiji i zatražila od nadležnih državnih organa da zaštite advokate.

“Najoštrije osuđujemo ove napade i pozivamo vlasti u Srbiji da primene sva neophodna sredstva da zaštite sve advokate u Srbiji od bilo kakvih pretnji i napada, i da krivično gone izvršioce”, naveli su u saopštenju za javnost.

Izrazili su solidarnost i podršku sa napadnutim advokatima u Srbiji, koji – uprkos rizicima – “nastavljaju da hrabro i u potpunosti preuzimaju svoju ključnu ulogu u odbrani ljudskih prava i vladavine prava”.

Podsetili su da je 4. januara zapaljen automobil predsednika Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimira Beljanskog.

“Poslednjih godina, članovi organa upravljanja AKV suočeni su sa stalnim pretnjama i napadima. Sumnjamo da su ovi događaji mere odmazde kao odgovor na disciplinski postupak koje je pokrenula AKV protiv nekih advokata, koji su navodno umešani u kriminalne aktivnosti”, piše u saopštenju.

Podsetili su i da je 2017. godine zapaljen automobil tadašnjeg predsednika AKV Srđana Sikimića, a počinilac do danas nije identifikovan.

“Vladimir Beljanski, aktuelni predsednik AKV-a, 2019. godine je dobio pretnje od drugog advokata, koji je član AKV-a, koji je pretio da će mu zapaliti automobil ako se ne obustavi postupak za razrešenje drugog advokata. Zatim je 2020. godine bačena ručna bomba na kuću disciplinskog tužioca AKV Miroslava Đorđevića (u Zrenjaninu), a 2022. godine zapaljen je automobil disciplinskog sudije AKV Dragana Konjevića (u Somboru). Godine 2023. na društvenim mrežama je objavljena fotomontaža koja prikazuje paljenje automobila Vladimira Beljanskog i advokatice Tanje Arsić, a 4. januara 2024. ova pretnja je postala stvarnost, kada je zapaljen automobil predsednika Beljanskog”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su od prvog napada na bivšeg predsednika AKV-a Srđana Sikimića 2017. godine članovi uprave AKV-a podneli najmanje šest prijava, od čega su tri prijave odbačene, a na preostale tri još uvek nije dat zvaničan odgovor od strane javnog tužilaštva.

Međunarodna asocijacija advokata je snažno podržala rad Saveta Evrope na izradi nacrta Evropske konvencije o advokatskoj profesiji, što je posebno važno s obzirom na sve češće napade na advokate u mnogim zemljama koje su članice Saveta Evrope.

(Autonomija, foto: Pixabay)