Skip to main content

Medijska udruženja: Čime se bave članovi značajne „medijske snage“ osim podelom para?

Izdvajamo 08. мар 2021.
2 min čitanja

Medijska i novinarska udruženja i organizacije skrenule su pažnju Ministarstvu kulture i informisanja da su organizacije koje sebe predstavljaju kao značajnu „medijsku snagu“, u proteklim godinama bile prepoznatljive isključivo kroz učešće u komisijama za dodelu javnih sredstava za unapređenje programskih sadržaja u medijima, a u ostalim temama ostale su nevidljive.

„Nejasno je kako misle da njihovo učešće kako u radnim telima za bezbenost novinara i tako i u telima za unapređenje medijskog zakonodavstva može da se opravdava, kada javnosti nije poznato nijedno njihovo javno delovanje u vezi sa tim temama“, navodi se u zajedničkom saopštenju sedam medijskih udruženja i organizacija.

Kako navode, nejasno je na koji način su u proteklim godinama radili sa kolegama i koleginicama u medijima i gde su bili kada su novinari fizički ili verbalno napadnuti, a prilike za reagovanja imali su i u ovoj godini kada je već evidentiran 21 napad, verbalno nasilje i pritisak na njihove kolege i koleginice.

„Njihovo delovanje nije bilo vidljivo ni u pokušaju implementacije prethodne medijske strategije (mnogi od njih nisu ni bili registrovani tada), kao ni u brojnim akcijama koje su relevantna novinarska i medijska udruženja i organizacije sproveli za svoje članove, ali i širu profesionalnu zajednicu“, piše u saopštenju.

Izrazili suzabirnutost i zbog namere resornog ministarstva da organizacijama i udruženjima, koji se u proteklom periodu nijednom nisu oglasili ili javno istupali svojim akcijama, daje isti značaj kao i onima koji već decenijama rade na unapređenju medijske i novinarske sfere.

„Pozivamo resorno ministarstvo i Vladu Srbije da stanu na put kompromitaciji kako planova za unapređenje bezbenosti novinara tako i implementacije medijske strategije“, piše u saopštenju.

Saopštenje su zajednički izdali Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i „Slavko Ćuruvija“ Fondacija.

(Autonomija, karikatura: STUPS)