Skip to main content

Mediji: Danska tajna služba pomogla Amerikancima da špijuniraju Merkel

Planeta 31. мај 2021.
< 1 min čitanja

Obaveštajna služba Danske pomogla je Sjedinjenim Američkim Državama da špijuniraju evropske političare, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel od 2012. do 2014. godine, navodi se u izveštaju koji su objavili danski mediji.

Odbrambena obaveštajna služba (FE) sarađivala je sa američkom Nacionalnom bezbednosnom agencijom (NSA) u sakupljanju informacija, objavio je danski javni servis Danmarks Radio, a prenosi BBC.

Špijunirani su zvaničnici Nemačke, Francuske, Švedske i Norveške, navodi se u izveštaju.

Američki uzbunjivač Edvard Snouden prvi je 2013. godine objavio informaciju da je NSA špijunirala Angelu Merkel.

Bela kuća tada nije porekla ove navode, ali je saopštila da se telefon nemačke kancelarke u tom trenutku ne prisluškuje i da neće biti prisluškivan ni u budućnosti.

Novi izveštaj, koji je podeljen sa više evropskih novinskih agencija, navodi da je NSA imala pristup tekstualnim porukama i razgovorima više istaknutih zvaničnika tako što se priključila na danske internetske kablove u saradnji sa tamošnjom Odbrambenom obaveštajnom službom.

Ovo je navodno omogućilo američkoj službi da sakupi podatke koristeći telefonske brojeve političara kao parametre u pretrazi, objavio je danski javni servis.

Osim Angele Merkel, na meti su bili i tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i tadašnji opozicioni lider Per Štajnbrik.

Ministarka odbrane Danske Trine Bramsen, koja je navodno ranije bila obaveštena o ovom slučaju, rekla je za Danmarks Radio da je „sistematsko prisluškivanje bliskih savetnika neprihvatljivo“.

NSA i danska služba FE nisu do sada komentarisale najnovije medijske izveštaje.

(BBC)