Skip to main content

Medije drži politika, of šor-kompanije…

Građani 21. sep 2011.
2 min čitanja

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije objavio je izveštaj u kojem konstatuje da je medijska sloboda u Srbiji ozbiljno ugrožena zbog političkog i ekonomskog pritiska kojem su mnogi mediji izloženi, zbog čega mediji nisu u stanju da valjano služe interesima informisanja građana.

U upravo objavljenom izveštaju o stanju u medijima Savet kao glavne probleme medijske scene u Srbiji vidi prikrivanje vlasničke strukture i političku kontrolu državnih institucija nad medijima kroz budžetska davanja. U dokumentu se ukazuje na to da nisu poznati vlasnici devet, od ukupno 11 medija sa nacionalnom frekvencijom, a da, od 30 medija obuhvaćenih analizom, u vlasničkoj strukturi 18 glasila postoje of-šor kompanije čiji pravi vlasnici nisu poznati. Nasuprot odredbama Zakona o informisanju, i dalje je u vlasništvu države značajan broj medija, konstatuje Savet. Takođe se navodi da državne institucije u Srbiji iz budžeta izdvajaju velike svote na oglašavanje koje ide u prilog ličnim i partijskim promocijama. Na uzorku od 50 institucija ti iznosi nisu manji od 15 miliona evra godišnje, navodi se u tom dokumentu. Prema navodima izveštaja Saveta, na javnim konkursima mediji dobijaju još oko 20 miliona evra, a imajući u vidu ukupno reklamno tržište od oko 160 miliona evra, približno četvrtina prihoda medija potiče iz državnog izvora.

Kako se u izveštaju navodi, posebnu ulogu u finansiranju medija i njihovom držanju u ekonomskoj zavisnosti i neizvesnosti imaju marketinške i agencije za odnose sa javnošću i producentske kuće koje su uglavnom u vlasništvu stranačkih aktivista ili osoba povezanim sa njima. Pojedine marketinške i PR agencije prihode ostvaruju isključivo od državnih institucija i službi, tvrdi se u izveštaju i konstatuje da usluge agencija u protekle tri godine nisu koristili jedino ministarstva prosvete, nauke i državne uprave i lokalne samouprave.

Savet je, između ostalog, preporučio da se u registru javnih glasila učine javnim podaci o vlasnicima medija, kao i da Komisija za zaštitu konkurencije, Republička radiodifuzna agencija (RRA) i druga tela redovno prate i regulišu medijsku koncentraciju. Preporuka Saveta je i da se ograniče budžeti za reklamiranje i promociju državnih institucija. Vladi Srbije preporučeno je da raspiše tender za usluge video snimanja i pres kliping; RTS-u i RRA da godišnje objavljuju rezultate konkursa za izbor programa, kao i da spreče članove upravnih odbora da učestvuju u programskoj produkciji.

(Beta)