Skip to main content

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva, traži se ostavka ultranacionalističke vlade Benjamina Netanyahua

Planeta 08. јан 2023.
< 1 min čitanja

Nezadovoljstvo u Izraelu ponovnim imenovanjem Benjamina Netanyahua a na mjesto šefa vlade te zemlje sve je veće, čemu svjedoče i masovne demonstracije građana koje su održane na ulicama Tel Aviva.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Tel Aviva kako bi protestvovali protiv nove-stare vlade na čijem je čelu ponovo Netanyahu.

„Ako ne izađemo na ulice, izgubit ćemo našu demokratiju“, rekla je Hewi Boem, jedna od demonstrantkinja i dodala kako je nova vlast krajnje kriminalna i korumpirana.

„Zajedno s hiljadama nevjerovatnih demonstranata izašli smo demonstrirati i jasno reći – naša zemlja ne može biti uništena! Nastavit ćemo se boriti za našu demokratiju“, napisao je na Twitteru čelnik izraelske Laburističke stranke Merav Michaeli.

Podsjećamo, Netanyahuovi ministri prošle su sedmice položili zakletvu, a nemali broj njih su otvoreni ultranacionalisti.

Nova-stara vlada planira sveobuhvatne reforme, od širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali do slabljenja moći pravosuđa.

(Klix.ba, Foto: Pixabay)