Skip to main content

Ponovo razbijena spomen-ploča zločincu Ratku Mladiću na Vracama

Jugoslavija 08. jan 2023.
< 1 min čitanja

Spomen-ploča, koja je na Vracama u Istočnom Sarajevu, odmah na ulazu u glavni grad BiH, postavljena u spomen ratnom zločincu Ratku Mladiću, ponovo je uništena.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, na ploči je nepoznati počinioc nanio značajnu materijalnu štetu.

Inače, ova ploča, koja kod građana Sarajeva budi gorke uspomene na period agresije na BiH, i u proteklom periodu je bila uništavana, no veoma brzo su je, što građani Istočnog Sarajeva, što lokalne vlasti, ponovo vraćale.

Tako je istog datuma 2021. godine ploča također razbijena, a počinioci, Elvis G. i Esad J, predali su se policiji. Ranije, u novembru iste godine, na ploču je bačena zelena farba.

Podsjetimo, posljednje razbijanje sporne ploče, dešava se u posebno osjetljivom trenutku, s obzirom da je obilježavanje neustavnog „Dana RS-a“, ove godine prebačeno iz Banje Luke u Istočno Sarajevo. Tačnije, prebačen je „defile“ MUP-a RS-a i policijskih vozila tik uz entitetsku liniju.

Zbog svega ovoga, bilo je i poziva na postavljanje barikada, no nakon razgovora sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom, od toga se odustalo.

Defile povodom neustavnog dana RS-a, prema protokolu vlade ovog eniteteta, trebao bi se održati sutra u podnevnim satima.

(Klix.ba)