Skip to main content

MASA: Podrška docentu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vukašinu Milićeviću

Građani 22. мар 2024.
2 min čitanja

Šta se desi kada Univerzitet pristane da mu SPC kroji pravila

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) izrazila je podršku docentu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Vukašinu Milićeviću i osudila „uklanjanje ili ućutkivanje slobodnomislećih nastavnika zaposlenih na Univerzitetu u Beogradu“.

„Ponovo svedočimo otpuštanju nastavnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) koji su 2017. godine potpisali javni apel da je teorija evolucije jedina trenutno naučno prihvaćena teorija koja objašnjava razvoj života na Zemlji, a među njima je bio i docent Vukašin Milićević“, navela je MASA u saopštenju za javnost.

Dodali su da, uprkos pozitivnom referatu koji su potpisali svi članovi komisije za njegov izbor u zvanje docenta, članovi izbornog veća na PBF, Univerziteta u Beogradu odbacili su taj izveštaj.

Ocenili su da PBF sve više funkcioniše kao dogmatska institucija, koja ruši ugled Beogradskog univerziteta.

“Zbog ovoga apelujemo na Beogradski univerzitet da konačno prekine ćutnju i suprotstavi se progonu nastavnika i saradnika zaposlenih na fakultetima u njegovom sastavu”, piše u saopštenju.

Podseća se da je izmenama Zakona o visokom obrazovanju donetim 2021. godine omogućeno da Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao vanuniverzitetsko telo, utiče na izbor u zvanje nastavnika PBF-a.

“Iako je MASA upozoravala na činjenicu da je to u suporotnosti sa autonomijom univerziteta i borila se protiv unošenja pomenutog u Zakon, Beogradski univerzitet je bez ikakvog suprotstavljanja prihvatio takvu izmenu. Smatramo da odgovornost sada snose upravo rukovodeći organi univerziteta te stoga očekujemo da ovog puta podignu glas i osude neakademski i nemoralan čin sa PBF-a prema docentu Vukašinu Milićeviću, te spreče njegovo otpuštanje”, apeluje se u saopštenju.

Podsetili su da je profesor Maksim Vasiljević dobio 2020. otkaz nakon što mu Sinod SPC nije dao blagoslov za nastavničku poziciju, potom je na isti način otpušten i profesor Rodoljub Kubat, a docentu Marku Vilotiću uskraćena nastava, dok je 2022. otpušten i docent Andrej Jeftić, dok je prethodni dekan episkop Ignatije Midić bio prinuđen da podnese ostavku jer je Sinod SPC zahtevao njegovu smenu.

(Autonomija, foto: Beta)