Skip to main content

Aida Ćorović: Bila sam spremna na zatvor, ubistvo penzionera u Padinskoj skeli otrežnjujuć trenutak

Građani 22. мар 2024.
2 min čitanja

"Ja sam odbijala da platim kaznu jer sam htela da obesmislim sistem"

Razlog za to je, kako je rekla, ubistvo penzionera u tom istom zatvoru, kao i hajka koja se protiv nje podigla u javnosti nakon nastupa na festivalu u Dubrovniku.

Ćorović je na konferenciji za novinare u organizaciji Udruženja Krokodil o praksi SLAPP tužbi, rekla da je bila spremna da ode u zatvor, ali da se onda saznalo da je S. B. zlostavljan i ubijen u zatvoru, a da se o tome ćutalo.

„To je za mene bio otrežnjujući trenutak, ja sam odbijala da platim kaznu jer sam htela da obesmislim sistem, ali su me prijatelji upozoravali da to nije vreme kao pred Drugi svetski rat kad je bila čast da odeš u zatvor zbog ideje“, rekla je Ćorović i dodala da ne oseća krivicu što je jajetom gađala mural osuđenog ratnog zločinca.

Dodala je da se možda grubo izrazila u Dubrovniku govoreći o Aleksandru Vučiću, ali da i sada misli da njemu opasnost preti od kriminalnih krugova, ali da mu ona „želi dug život ali da dobar deo provede u zatvoru da bar malo okaje sve što čini“, rekla je Aida Ćorović.

Milena Berić iz Udruženja KROKODIL rekla je da je Aida jedan od primera aktivistkinja koje se susreću sa takozvanim SLAPP tužbama pokrenutih protiv aktivista koji javno ukazuju na ozbiljne probleme u društvu i pozivaju državne organe na rešavanje.

Država vam pošalje tužbi koliko misli da može da vas tereti, za uništavanje zida, za vandalizovanje, neposlušnost, kršenje reda i mira, pokrivaju splet različitih stvari i ne znaš za šta si na kraju optužen“, rekla je Berić.

Dodala je da je najlakše platiti kaznu ali da se time priznaje krivica i kao da aktivista time obećava da će ćutati.

Advokat Miloš Janković, koji zastupa brojne aktiviste na Prekršajnom sudu, rekao je da je podržavao Aidu da ode u zatvor i iskaže neslaganje sa sistemom, ali da su mu prijatelji ukazali na situacije koje očekuju one koji dođu u zatvor i da bi to za Aidu Ćorović bilo preopasno.

„Kad je reč o brojnim postupcima vidi se da vlast toleriše određene aktivnosti, na primer iscrtavanje zidova i poruke, sa druge strane kad neko pokuši da očisti park, može, ali kad hoće da očisti zid, imaju svest da je to nije običan zapis, već poruka koja je podsticana od vlasti, i onda se vrši porogon aktivista“, rekao je Janković.

Dodao je da je više od 30 postupaka pokrenuto protiv deset lica zbog jednog događaja.

(Beta/foto: Autonomija)