Skip to main content

Marton: Ministar Ružić narušava sekularnost države

Info 15. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Ministar bi umesto manastirskih aktivnosti morao da se pozabavi statusom prosvete i prosvetnih radnika"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas ministra prosvete Branka Ružića da je Srbija svetovna država i da njegove „konsultacije“ po manastirima narušavaju ustavni sistem zemlje.

Ta stranka poručila je ministru prosvete da pročita Ustav Srbije i njegov 11. član koji glasi: „Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.“

„Ministar bi umesto manastirskih aktivnosti morao da se pozabavi statusom prosvete i prosvetnih radnika u našem društvu. Mnogo je bitnije da se reši pitanje niskih zarada i bezbednosti naših učitelja i profesora. Ministre, naše profesore maltretiraju u školama“, istaknuto je u saopštenju portparola LSV Aleksandra Martona.

Dodaje se da bi ministar, umesto da podrži zahtev da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, ministar najavljuje nekakakav crkveni naučno-obrazovni centar.

„Znamo da je Ružićev SPS daleko od partije levice, a sada znamo i da ne znaju da gledaju u kalendar, i umesto 2022. vide 1022. godinu i žive i ponašaju se u skladu sa tim vremenom“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)