Skip to main content

Protest građana: Blokade u Nikšiću, Cetinju i Mojkovcu

Jugoslavija 15. dec 2022.
2 min čitanja

"Zbog gaženja Ustava i predaje svih institucija u ruke Vučićevih i Putinovih agenata i sluga"

Grupa crnogorskih građana danas u podne je blokirala saobraćaj u Mojkovcu, Nikšiću i Cetinju jer je, kako su kazali, nakon gaženja Ustava i “predaje svih institucija u ruke Vučićevih i Putinovih agenata i sluga”, njihova dužnost i obaveza braniti zemlju.

Nikšićani su bili blokirali tunal Budoš gotovo tri sata, dok su Cetinjani blokirali kružni tok dva ipo sata.

“Nakon neviđenoga gaženja svih vrijednosti za koje su se borile generacije naših predaka, nakon gaženja Ustava i predaje svih institucija u ruke Vučićevih i Putinova agenata i sluga, svima je jasno da je dalja institucionalna borba za zaštitu države i prava njenih građana samo varakanje koje je osuđeno na propast. Naša je dužnost i obaveza braniti svoju zemlju i svoje pravo na opstanak”, poručili su organizatori u saopštenju.

Ističu da ne prijete ali “upozoravamo izrode koji su se zalećeli u veleizdaju da nas neće zastrašiti pozivanjem na saslušavanja u stanicama policije”.

“Oni koji su doveli u pitanje dalji opstanak države i narušili građanski mir držeći zemlju na ivici sukoba pokušavaju širenjem straha i hapšenjem zaustaviti legitimne građanske proteste dok spremaju potonji čin kapitulacije – uvođenje Crne Gore u Vučićev Otvoreni Balkan, onako kako su je njihovi izdajnički ideološki preci anektirali 1918. karađorđevićevskoj Srbiji. Zato ćemo śutra u podne blokirati saobraćaj u Mojkovcu, Nikšiću i Cetinju da ih podśetimo da je građanin i njegova volja i sloboda najviša svetinja koju smo spremni do zadnjega braniti. A oni neka dođu da snimaju svoju sramotu”, poručuje grupa crnogorskih građana u saopštenju dostavljenom medijima.

“Organizacija Nikšićki perjanici podržava svaki vid borbe za Crnu Goru”, kazao je predstavnik te organizacije Ilija Bojović.

On je pročitao zahtjeve koji se odnose na poštovanje Ustava Crne Gore.

Nikšićani su blokirali tunel Budoš.

“Nikšićki perjanici traže i stavljanje zabrane za potpisivanje ulaska u Otvoreni Balkan za minimum pet godina, otvaranje pitanja položaja pravoslavnih Crnogoraca, regulisanje državnih simbola, uvođenje nezavisne vanparlamentarne komisije radi kontrole procesa privatizacije kao i rada svih državnih organa od januara 2006. do januara 2023. godine. To je ono u čemu može da se pronađe svaki pošteni građanin Crne Gore”, istakao je Bojović.

Grupa građana sa Cetinja blokirala je kružni tok na Cetinju.

(Antena M)