Skip to main content

Marton (LSV-Vojvođani): SVM odgovoran za drastično smanjenje broja Mađara u Vojvodini

Vojvodina 21. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Broj Mađara je u Vojvodini sa 450.000 pao na 184.000. To je rezultat vaših politika"

Portparol Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani Aleksandar Marton kritikovao je danas visokog funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balinta Pastora i rekao da je politika te stranke kriva „što se broj Mađara u Vojvodini drastično smanjio“.

„Postali ste običan trbuhozborac (ministra državne uprave i lokalne samouprave) Aleksandra Martinovića. Sramota je da ste zaboravili radikalske sendviče iz devedesetih. Broj Mađara je u Vojvodini sa 450.000 pao na 184.000. To je rezultat vaših politika“, naveo je Marton u pisanoj izjavi.

„Radikalski sendviči iz devedesetih“ se odnose na navodnu izjavu visokih funkcionera Srpske radikalne stranke koji su poručivali pripadnicima manjinskih naroda u Vojvodini da će im spremiti sendviče za iseljavanje u matične zemlje.

Potpredsednik SVM-a Balint Pastor ranije je izjavio da „Srbija ima dobar izborni sistem, jer stranke nacionalnih manjina ulaze u Skupštinu Srbije po sistemu prirodnog praga“.

„Treba razmisliti da li je potrebno vratiti izborni cenzus na pet odsto, jer nije normalno da u republičkom parlamentu imamo 40 stranaka i poslaničkih grupa“, rekao je Pastor, koji je predsednik poslaničkog kluba SVM u Skupštini Srbije, za beogradsku Politiku.

On je istakao da „toga nema nigde u Evropi i zato nam je potrebno ukrupnjavanje političke scene“.

(Beta, foto: LSV)