Skip to main content

Marton (LSV): Vojvodina je deo Srbije a ne Mađarske

Info 22. нов 2022.
< 1 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton zatražio je danas od lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana i Balinta Pastora da “iskoriste  bliske veze sa svojim političkim mentorom”, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i utiču na njega da prestane sa nošenjem navijačkog šala na kojem je istaknuta mapa velike Mađarske, koja obuhvata i teritoriju Vojvodine.

“Orban već godinama neskriveno ističe simbole velike Mađarske, koja zauzima teritorije susednih država. Otac i sin Pastor još nisu viđeni sa takvim šalovima, ali oni snažno podržavaju izgradnju novosadskog spomenika žrtvama iz 1944. i 1945. godine, među kojima su i brojni pripadnici Hortijevog fašističkog režima koji su u Novom Sadu i celoj Bačkoj počinili brojne zločine”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.  

Prema njegovim rečima, istorijski revizionisti potiskuju sećanje na ubijene rodoljube iz vremena Hortijeve fašističke okupacije.

“S druge strane, otac i sin Pastor su skloni da optuže građane Novog Sada za antimađarsku politiku, a zaboravljaju da je zbog politike njihovih današnjih koalicionih partnera, preobučenih radikala ali i samog SVM-a, u Vojvodini za 30 godina 200.000 Mađara manje. Sa 430.314 na nešto više od 200.000. Poražavajući rezultati”, naveo je Marton.

Dodao je da “šalovi sa mapom velike Mađarske i spomenici fašistima to ne mogu da promene”.

“Poručujemo Ištvanu i Balintu Pastoru da zaborave Šešeljev narativ, jer takav jezik ne može doneti ništa dobro ni Mađarima, ni Srbima, niti bilo kome u Vojvodini i Srbiji”, kazao je Marton.

(Autonomija, foto: LSV)