Skip to main content

Crnogorski M portal objavio da je istraživačica BIRN-a Jelena Jovanović bila “drug” vođe škaljarskog klana

Jugoslavija 22. nov 2022.
< 1 min čitanja

Crnogorski M portal objavio je danas da je nedavno ubijeni vođa “škaljarskog klana” Jovan Vukotić rekao da je Jelena Jovanović njegova “drugarica iz Vijesti”.

„Jelena je drug naš ovo mora da se čuje jer će nam za suđenje poslije valjati“, saopštava vođa Škaljaraca jednom od svojih advokata”, preneo je M portal u svom tekstu koji možete pročitati OVDE.

Jelena Jovanović je bila angažovana na istraživanju BIRN-a o mapiranju desničarskog ekstremizma na Zapadom Balkanu.

Ona je na listu “ekstremnih desničara” stavila dugogodišnje borce i borkinje za ljudska prava i novinare.

Građanski aktivisti i novinari pisali su Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) tražeći da se njihova imena uklone iz baze podataka „Mapiranje ekstremističkih grupa u regionu“, urađene u okviru regionalnog istraživanja „Krajnje desničarski ekstremizam na Balkanu: Grupe, trendovi i politička podrška“.

”Objavljivanjem naših imena kao pripadnika krajnje desničarskih i ekstremističkih organizacija narušili ste nam ugled, lični i profesionalni kredibilitet, ugrozili našu i bezbjednost naših porodica i oklevetali nas. Ko smo mi i za koje vrijednosti se zalažemo dovoljno ste čuli od eminentnih ljudi iz čitavog regiona, čak i panelistkinja koje su učestvovale na konferenciji koju ste 16. i 17. novembra organizovali u Sarajevu i na kojoj ste predstavili ‘istraživanje’ i mapu”, navodi se u saopštenju.

Oni su zatražili i javno izvinjenje.

”Zahtijevamo i da uklonite ime neformalne feminističke grupe ‘Bogougodnice’, kao i nepostojeće organizacije ‘Komite i patriote Crne Gore’. Zahtijevamo i javno izvinjenje”, zaključuje se u pismu.

Potpisnici: Predrag Vušurović, Nebojša Mrvaljević, Tatjana Knežević Perišić, Draško Martinović, Aleksandar Saša Zeković, Maja Miličković, Tijana Lopičić, Kaćuša Krsmanović, Tanja Pavićević,

(Autonomija)