Skip to main content

Martinoli: ProGlas bi mogao da bude pokretačka energija

Građani 04. jan 2024.
2 min čitanja

"Velike promene u društvu kakvo je naše neće moći da se dese ukoliko se svi ne budu aktivirali"

Važno je da razumemo da neke velike promene u društvu kakvo je naše neće moći da se dese ukoliko se svi ne budu aktivirali, kaže za N1 profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Ana Martinoli, koja navodi i da bi u tom smislu ProGlas mogao da bude pokretačka energija.

„ProGlas može da bude neka vrsta kanala kroz koji će se stvoriti neka zajednička kolektivna energija, koja će uključiti sve one koje osećaju da su im prava ugrožena i da ne mogu da obezbede elementarne uslove normalnog života“, kaže Martinoli.

Prema njenim rečima, jedino ideja oko proglasa bi mogla da bude pokretačka energija, jer političke stranke iz mnogih razloga to ne mogu.

„Volela bih da istaknem da smo vrlo strogi prema političkim strankama i opoziciji, ali mislim da je važno da razumemo da neke velike promene u društvu kakvo je naše neće moći da se dese ukoliko se svi ne budu aktivirali. U tom smislu je PorGlas doneo nešto ohrabrujuće i važno“, navodi ona.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti kaže da se vrlo često poslednjih meseci prave paralele sa devedesetim godinama i zbog protesta i zbog celog društveno-političkog ambijenata.

„Dosta toga jesete isto, ali bojim se da dosta toga nije. Dosta toga je na mnogo načina izazovnije i komplikovanije i samim tim će i eventualni raspleti biti možda malo teži nego devedesetih godina“, objašnjava ona.

Kada je u pitanju uloga studenata u protestima, kaže da veruje da ćemo od njih ono najbolje tek videti narednih meseci.

Navodi da imaju jako mnogo pitanja i da su dosta različiti od generacije studenata devedesetih.

„Na drugačije načine se angažuju, informišu, razmišljaju o svemu što se dešava oko njih. Mislim da im mi stariji ne dajemo dovoljno kredita i možda im je potrebno malo više vremena i informacija, možda su malo više skeptični i rezervisani, ali kada se aktiviraju, tog momenta pokazuju koliko su snažni i ja želim da verujem da ćemo ono najbolje tek videti narednih meseci“, kaže Martinoli.

(N1/foto: Beta)