Skip to main content

Marković: Odnos vlasti prema FCJK dio velikosrpskog plana da ništa crnogorsko ne smije da postoji

Kultura 18. jan 2023.
2 min čitanja

Sagovornik Analitike poručuje kako ga ne bi začudilo da je krajnji cilj aktuelne crnogorske vlasti da ugasi FCJK ako ne bude u stanju da ga pokori

Ugledni novinar i književnik Tomislav Marković ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika da Ministarstvo prosvjete Crne Gore sprovodi diskriminaciju prema profesorima Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) s ciljem da otupi njihovo kritičku oštricu i učini ih poslušnima.

„Namjera je primorati ih da prestanu s kritikom vlasti i da odustanu od borbe za građansku i sekularnu Crnu Goru. U pitanju je standardan oblik pritisaka i nasilja koje država, koja ne drži previše do zakona, sprovodi nad onima koji slobodno misle“, poručio je Marković.

Ko ćuti ne diraju ga, naše je da se borimo

Sagovornik Analitike napominje da profesori FCJK ne kritikuju vlast kao takvu već njene postupke i ideologiju.

„Kritika koju profesori i neki studenti sa FCJK vrše se obavlja sa jasnih ideoloških postavki sekularne, građanske i demokratske države. Zastupaju se liberalne vrijednosti i ideja Crne Gore na Zapadu, a kritikuje se kleronacionalizam i šovinizam“, podvlači Marković.

Dodaje i kako ga ne bi čudilo da je krajnji cilj vlasti da ugase FCJK ako ne budu u stanju da ga pokore.

„Ako neko ćuti, ne buni se i pristaje na sve onda mislim da ga ne bi previše dirali. Ipak, koliko ja poznajem ljude s FCJK, njih ništa ne može da promijeni kao što ima nas ovdje koje ništa ne može da promijeni. Tako da džaba kreče, što bi se reklo u Srbiji. Ali dobro, njihovo je da pokušavaju, a naše je da se borimo“, ističe Marković.

Smeta sve što ima odlike crnogorske samosvojnosti

Sagovornik Analitike ukazuje da fakultet na Cetinju i crnogorski jezik nijesu jedino što smeta aktuelnoj vlasti.

„Radi se o dijelu velikosrpskog plana prema kojem ništa crnogorsko ne smije da postoji. Smeta sve što ima odlike crnogorske samostalnosti i državnosti, od istorije preko crkve do jezika. Nikakva crnogorska samosvojnost ne smije da postoji ili je ona prema tom planu, u najboljem slučaju, neki varijetet srpstva“, kaže Marković.

Ideološka uvjerenja zatvore čovjeka poput kaveza

Aktuelni ministar i bivša ministarka prosvjete, Milomir Vojinović i Vesna Bratić, iako su i sami profesori (ruskog i engleskog jezika), posebno su se istakli u diskriminaciji FCJK. Našeg sagovornika pitali smo iznenađuje li ga ovakav odnos dvoje lingvista prema instituciji čiji je svrha upravo proučavanje bogatstva i različitosti jednog jezika.

„Znanje ne mora da bude snažnije od ideologije. Ideologija i ideološka uvjerenja poput kaveza čovjeka zatvaraju i sve ono što zna oblikuje u skladu sa tom ideologijom. Tako da uopšte znanje ne mora da bude pretežno“, objašnjava Marković.

U Srbiji, napominje on, ratne i planove za etnička čišćenja i velikosrpsku ideologiju koja je do toga dovela nijesu pravili nepismeni i neobrazovani ljudi već akademici, profesori, pisci, novinari…

„To uopšte nije u nesaglasju i potpuna je iluzija da će vas čitanje knjiga samo po sebi učiniti dobrim čovjekom ili nekim ko razmišlja razumno. Struka ili bilo kakva vrsta profesije ne oslobađa vas ideološkog naboja. Naprotiv, čak može da ga pojača. Odnosno da vam da oružje kojim možete bolje da manipulišete“, zaključuje Marković.

(Portal Analitika)