Skip to main content

Liga: Zrenjaninci u opasnosti od kancerogenog arsena i iz vazduha

Vojvodina 18. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Rezultati Zdravstveno statističkog godišnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je koncentracija arsena u vazduhu u tom gradu veća od dozvoljene"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je Zrenjanin među prvih šest mesta u zemlji po zagađenju vazduha arsenom.

U saopštenju koje potpisuje odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Dejan Čapo, upozorava se da rezultati Zdravstveno statističkog godišnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je koncentracija arsena u vazduhu u tom gradu veća od dozvoljene što, prema navodima stručnjaka, izaziva opasnost po zdravlje dece i odraslih.

“Posebno zabrinjava činjenica da ova visoko toksična kancerogena materija napada organizme beba još u prenatalnom periodu i preti teškim kancerogenim oboljenjima u najmlađem uzrastu”, navodi Čapo.

Podseća i da je Liga godinama unazad u više navrata na sednicama Skupštine grada upozoravala na prekomernu zagađenost vazduha i na štetnost zagađene vode budući da Zrenjanin nema ispravnu pijaću vodu već 19 godina.

“Ništa nije urađeno, a kako vreme prolazi situacija je sve gora i kritičnija. Pitamo gradske čelnike šta su do sada uradili i šta planiraju da urade da se reši problem kancerogenog arsena u vazduhu. Zrenjanin više ne može da čeka, zahtevamo hitno reagovanje bez odlaganja i tražimo da nam se predoče konkretni koraci sa vremenskim okvirom”, zaključio je Čapo.

(Autonomija, foto: LSV)