Skip to main content

Manojlović: Premijerka da omogući prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu

Vesti 20. јан 2022.
3 min čitanja

Direktor inicijative „Kreni – Promeni“ Savo Manojlović izjavio je danas da je protest ispred zgrade Predsedništva organizovan sa zahtevom da premijerka Ana Brnabić omogući skupljanje potpisa za narodnu inicijativu za zaustavljanje projekta „Jadar“, kao i da se garantuje bezbednost onima koji prikupljaju potpise.

Manojlović je obraćajući se okupljenima na protestu rekao da je zahtev i da se ta narodna inicijativa, nakon sakupljenih 30.000 potpisa stavi na glasanje u skupštini Srbije, pre njenog raspuštanja.

Kako je naveo, druga opcija je da sledeće nedelje vlast stavi moratorijum od 20 godina na iskopavanje bora i litijuma, za šta je, kako je naveo „rok do sutra ujutru u 10.00 sati“ premijerki Ani Brnabić da se izjasni, inače će se protesti koji se organizuju subotom nastaviti.

Obraćajući se prisutnima Manojlović je rekao da „dve godine u Narodnoj skupštini stoji inicijativa protiv rijaliti programa“, što je kako je naveo „protivustavno“, čekajući da kabinet Ane Brnabić da mišljenje.

„Ne daje mišljenje na tu inicijativu zato što se boje ako sklone rijati program oni će postati najveći rijaliti program u Srbiji. Doživeli smo napad ispred Skupštine. Ana Brnabić je izjavila da je inicijativa koja je predata nepismena, ostaje još samo da nas Siniša Mali optuži da smo plagijatori a Zvonko Veselinović da smo kriminalci“, rekao je Manojlović.

On je rekao da od Ane Brnabić traži da se izjasni da li je spremna da garantuje da će sve opštinske službe staviti na raspolaganje za overavanje potpisa od 8.00 ujutru do 8.00 uveče svakim radnim danom i vikendom, da omogući njihov izlazak na teren i da „neće biti opstrukcije i ukoliko bilo koja osoba koja bude skupljala potpise bude napadnuta da će ona odgovarati za to“.

„I da li su spremni da tu narodnu inicijativu vlada Srbije predloži pre nego što se raspusti Skupština i pre izbora? Mi smo spremni ne da sakupimo 30.000 potpisa, sakupićemo za deset dana 50.000, ali tražimo da se Narodna skupština o tome izjasni pre izbora, druga opcija je da se izglasa odmah“, kazao je Manojlović.

Prema njegovim rečima taj predlog vladi Srbije važi do sutra u 10.00 sati, u suprotnom „naredne nedelje biće novi korak i imamo nove blokade“.

„Oni su na prošle izbore izašli sa sloganom ‘Za nasu decu’. Mi tražimo da odlukom o narodnoj inicijativi ispune svoje obećanje i odluče nešto što se tiče sve dece u Srbiji. Možda su oni otpisali budućnost ove zemlje, ali uskoro počinje povratak otpisanih„, kazao je Manojlović.

Manojlović je naveo da se „prijavilo preko 100 koordinatora i preko 4.000 ljudi koji hoće da prikupljaju potpise“ za narodnu inicijativu.

Okupljeni su se zatim, predvođeni Manojlovićem, uputili prema vladi Srbije da bi „predali kartu Rio Tintu u jednom pravcu“.

Na putu prema vladi Srbije došlo je do incidenta sa vozačima, zato što nije bio zaustavljen saobraćaj, koji su počeli da regulišu učesnici protesta.

Manojlović je, obraćajući se učesnicima protesta ispred vlade Srbije, rekao da je takvo ponašanje vlasti „sramota prema poreskim obveznicima“, i dodao da je „skup bio prijavljen, kao i ruta“ kretanja, ali da se „policija sklonila“ pa su studenti regulisali saobraćaj i propuštali vozila.

Ekološki ustanak čestitao građanima Srbije najavu odlaska Rio Tinta iz Srbije

Pokret ujedinjenih inicijativa, organizacija i grupa Ekološki ustanak saopštio je danas povodom najave premijerke Srbije Ane Brnabić za ukidanje projekta „Jadar“ da „čestita svim građanima Srbije“, a posebno onima koji su bili na blokadama i pokazali solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica.

U saopštenju se navodi da najava premijerke pokazuje da je saga vezana za kompaniju Rio Tinto „na samom kraju“.

Ekološki ustanak navodi da je sledeći korak „vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije (koji će vlada uskoro poslati skupštini na usvajanje) na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompranija“.

Kako se navodi, dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma, a treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni „zdrave hrane“.

„Zato, u subotu u 13.00 sati ispred Sava centra – možda neće biti blokada, ali ćemo svakako otići do ministarstva unutrašnjih poslova da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti“, navodi se u saopštenju.

(Beta, ilustracija: Autonomija)