Skip to main content

Manojlović: Ako se ne reši pitanje litijuma, pitanje kako će se održati izbori

Vesti 05. јан 2022.
2 min čitanja

Direktor za kampanje inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović ocenio je danas da, ukoliko pitanje iskopavanja litijuma u Srbiji ne bude rešeno pre raspisivanja izbora, „nije siguran da će izbore uopšte biti moguće održati u regularnim uslovima“.

Nakon najava predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da će peticija za zabranu iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije koju je pokrenula inicijativa Kreni-promeni, možda morati da se razmatra nakon aprilskih izbora jer se parlament raspušta sredinom februara, Manojlović je za portal Nova.rs rekao da je njihov cilj da već početkom februara završe sa prikupljanjem potpisa.

„To znači da ćemo umesto zakonskog roka od 90 dana morati da završimo skupljanje 30.000 fizičkih potpisa u roku od 7 dana. Verujem da to možemo da uradimo sa 3.000 volontera koji su se prijavili za ovu kampanju“, kazao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, moguće je zakazati i vanredno zasedanje parlamenta na zahtev jedne trećine narodnih poslanika ili Vlade Srbije.

„Prema tome, netačna je izjava predsednika Skupštine da će o narodnoj inicijativi morati da se odlučuje nakon izbora. Pretpostavljam da je pravna služba Skupštine na odmoru pa nije imao ko da mu da validno pravno obrazloženje“, rekao je Manojlović.

Istakao je da, ako vlast ne bude želela da rešava pitanje kompanije „Rio Tinto“ pre izbora, bi se on na njihovom mestu „pitao da li će izbora uopšte biti“.

„Ako institucije ne žele da rešavaju probleme i krše pravo građana, onda je pobuna naše pravo, ali i obaveza. Na ulici ćemo braniti Ustav Republike Srbije, ali nećemo dozvoliti da vlast i političari taj Ustav gaze“, kazao je on.

Manojlović je rekao i da će uskoro početi da rade na definisanju rešenja sa pravnim i ekološkim ekspertima, a ako vlast ne bude uvažila te argumente, Manojlović ističe da će „ona biti odgovorna za sve kasnije proteste“.

Dodao je i da su blokade saobraćaja i protesti, organizovani krajem 2021. godine „samo prvo poluvreme borbe“.

„Do konačne pobede, koja će podrazumevati zaštitu Srbije od iskopavanja litijuma, imamo još da igramo. Tu pobedu ne može da donese jedan čovek, niti jedna organizacija. Cenimo svakog čoveka koji je izdvojio vreme i učestvovao na blokadama. To je bila pobeda svih nas zajedno“, naglasio je Manojlović.

(Beta)