Skip to main content

Radivojević o slučaju akušerskog nasilja: Odgovor veštaka nas je zapanjio

Građani 19. мај 2022.
< 1 min čitanja

"Tužilac će proceniti da li da se podigne optužni predlog"

Više od dva meseca nakon što je Beogradski centar za ljudska prava pokrenuo postupke za utvrđivanje kršenja i zaštutu prava Milice Filipović iz Šapca, povodom njenih navoda o nehumanom postupanju za vreme sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK „Narodni front“, nije moguće doći do veštaka u Srbiji koji bi bio spreman da veštači njen slučaj, kaže Sanja Radivojević iz BCLjP.

Priča Milice Filipović, čiji se indukovani pobačaj okončao u toaletu – i to, kako ona kaže, po uputstvima medicinske sestre – potresla je javnost u Srbiji. Radivojević kaže da su veštaci koje je BCLjP zvao bili upoznati sa Miličinim navodima iz medija, ali nisu bili spremni da veštače slučaj.

“Zapanjio nas je jedan odgovor veštaka koji je rekao da je to procedura koja je ustaljena, da su porodilišta prebukirana i da ne može da se svima omogući ‘najviši standard’”, rekla je Radivojević u Danu uživo na N1.

Dodala je da su lekari koji sada rade u Zapadnoj Evropi, a imaju iskustva u radu ginekoloških klinika u Srbiji, potvrdili da je odgovor veštaka istinit.

Radivojević kaže da su zbog nedostatka veštaka u Srbiji primorani da se obrate veštacima iz Austrije ili Nemačke, ali bi troškovi za tako nešto bili oko 4-5 hiljda evra.

Rekla je da BCLjP želi da osnaži žene, da one treba same da insistiraju da se u takvim situacijama poštuju procedure, a u suprotnom – treba reagovati odmah.

“Procedure postoje, očigledno se ne poštuju”, kazala je Radivojević.

Prema njenim rečima, Filipović ima očevice i tužilac će proceniti da li je to dovoljno da se podigne optužni predlog.

(N1)