Skip to main content

Makron predlaže ograničenu autonomiju za Korziku

Planeta 28. сеп 2023.
< 1 min čitanja

On je rekao da se zalaže za promenu Ustava Francuske da bi se priznale „specifičnosti“ te ostrvske zajednice

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je da Korzika dobije ograničenu autonomiju, što bi bio mali korak u susret nacionalističkim osećanjima na tom mediteranskom ostrvu.

„Hajde da imamo smelosti da izgradimo autonomiju Korzike u Republici. To neće biti autonomija koja je protiv države niti autonomija bez države, već autonomija za Korziku i unutar Republike“, rekao je Makron u obraćanju lokalnoj ostrvskoj skupštini.

Francuski predsednik smatra da je ovo „ispružena ruka“, ali nije ulazio u detalje o tome koja bi ovlašćenja mogla biti prenesena sa Pariza na Korziku, preneo je AP.

On je rekao da se zalaže za promenu Ustava Francuske da bi se priznale „specifičnosti“ te ostrvske zajednice, što treba da odobri francuski parlament.

Korzika, na kojoj živi 340.000 ljudi i u sastavu je Francuske od 1768. godine, u prošlosti je bila poprište borbi za nezavisnost, a na tom ostrvu i danas postoji uticajan nacionalistički pokret.

Aktivisti za nezavisnost Korzike su 1998. godine ubili najvišeg francuskog zvaničnika na ostrvu Kloda Erinjaka, a atentat je šokirao celu zemlju.

Ostali slučajevi nasilja su uglavnom uključivali postavljanje bombi u prazne automobile ili objekte preko noći.

(Srna/N1, Foto: Pixabay)