Skip to main content

Maja Sedlarević: Vojvodina da podseti Evropu na njene vrednosti

Aktuelno 25. sep 2015.
< 1 min čitanja

Predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupsstine Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je danas da, u aktuelnoj izbegličkoj krizi, Vojvodina treba svojim vrednostima da podseti Evropu da su to i njene vrednosti.
“Bili smo ponosni jer se Vojvodina graniči sa EU sa svih strana. Ali, danas na severu imamo zid, a na drugim granicama EU imamo zatvorene granice. Imati zidove i imati zatvorene granice nije evropska vrednost i nije nešto što ja mogu da razumem“, kazala je Maja Sedlarević na konferenciji „Regionalni ugao EU integracija – AP Vojvodina u procesu pristupanja Srbije EU”
Izrazila je nadu da će se Evropa prisetiti svojih vrednosti i da će zidovi i zatvorene granice uskoro biti prošlost, a da će humanost, solidarnost, slobodno kretanje robe i ljudi opet biti najvažnije evropske vrednosti.
Govoreći o temi regionalizacije i decentralizacije Srbije, Maja Sedlarević je kazala da će Srbija u procesu pristupanja EU Srbija morati da menja i svoj ustav.
„Nadam se da će Vojvodina dobiti jasne nadležnosti definisane budućim ustavom. Srbiji je potrebna decentralizacija vlasti i jačanje lokalnih samouprava i regiona”, kazala je ona.
(Autonomija)