Skip to main content

Mađarski pokret: Vlast je odgovorna za atmosferu nasilja u društvu

Aktuelno 24. nov 2018.
< 1 min čitanja

Mađarski pokret najoštrije je večeras osudio napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića, zahtevao od nadležnih organa da primereno kazne počinioce i ocenio da nosioci javnih funkcija posredno snose odgovornost za atmosferu u društvu i za porast nasilja.

“Skrećemo pažnju na to da se ne radi o izolovanoj pojavi, jer istovetna retorika karakteriše sve nivoe vlasti od republičke, pokrajinske, pa sve do lokalnih samouprava, uključujuči i sadašnje vlastodršce iz redova mađarske zajednice”, naveo je Mađarski pokret u saopštenju za javnost.

Upozorili su na opasnost od bagatelizacije fizičkog nasilja učinjenog protiv predsednika i aktivista Levice Srbije i sličnih slučajeva, kao i na sve rašireniju pojavu žigosanja žrtve.

“Režim koji parlamentarizam izvrgava ruglu, besramno crta metu na čelo svih onih koji uprkos tome što će njihov stav ostati u manjini, javno iskazuju svoje mišljenje. Kao posledica toga, javlja se nasilje u različitim pojavnim oblicima, od negativnih medijskih kampanja, onemogućavanja pristupa izvorima finansiranja, psihičkog i fizičkog terora, do političkih ubistava”, piše u saopštenju.

(Autonomija)