Skip to main content

Mađari i Bošnjaci spremni da prikupe 10.000 potpisa

Info 03. апр 2008.
3 min čitanja

Ištvan PastorKoalicije stranaka nacionalnih manjina koje će učestovati na parlamentarnim izborima 11. maja najavile su danas da će skupiti više od 10.000 potpisa podrške za predaju izbornih lista, bez obzira na odluku Ustavnog suda o broju potrebnih potpisa.
Reč je o koalicijama stranaka dveju najbrojnijih manjina u Srbiji, Mađara i Bošnjaka, dok predstavnici stranaka koje predstavljaju druge manjine smatraju da je 10.000 potpisa veliki broj da bi se prikupio do isteka roka za predaju lista, 25. aprila.
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je Beti da će Mađarska koalicija sledeće nedelje predati listu sa više od 10.000 potpisa.
Pastor je rekao da zbog toga koaliciju, koju čine SVM, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, ne zanima odluka Ustavnog suda po pitanju broja potpisa.
„Bošnjačka lista za evropski Sandžak“ Sulejmana Ugljanina prikupiće najmanje 10.000 potpisa podrške za učešće na parlamentarnim izborima 11. maja.
Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka (BDš), jedne od članica te manjinske koalicije, Esad Džudžević izjavio je danas Beti da „za svaki slučaj“ žele da obezbede dovoljan broj potpisa.
„Da bismo izbegli neprijatnu situaciju u kojoj bi Republička izborna komisija, zbog prigovara Srpske radikalne stranke (RIK), u poslednjem trenutku da tumačenje, mi ćemo skupiti više od 10.000 potpisa“, rekao je Džudžević.
Osim BDš, „Bošnjačku listu za evropski Sandžak“, čine i Stranka demokratske akcije (SDA), Socijal-liberalna partija Sandžaka (SLPS) i Reformisti Sandžaka (RS).
Sulejman Ugljanin ocenio je da će ta koalicija odgovorno zastupati interese svih Bošnjaka.
„Ovo je prilika da Bošnjaci okupe svoje glasove i tako postanu poželjan partner za sve državotvorne stranke u našoj zemlji“, rekao je Ugljanin.
Predsednik albanske Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je će prikupiti 10.000 potpisa podrške za svoju izbornu listu ukoliko Ustavni sud oceni da je to ispravno, ali je ukazao da će u tom slučaju manjinskim listama ostati malo vremena da završe sav posao oko predaje.
Halimi je agenciji Beta rekao da je Skupština Srbije trebalo da izmeni Zakon o izboru narodnih poslanika i utvrdi da je za manjinsku izbornu listu potrebno 3.000 potpisa podrške, kako se inicijativa radikala, koji se tome protive, ne bi ponavljala od izbora do izbora.
On je rekao da je za svoju izbornu listu potpise može da prikuplja u Preševu i Bujanovcu i da bi bilo veoma nezgodno ukoliko bi trebalo da prikupi 10.000, tim pre što druge dve albanske stranke pozivaju na bojkot izbora.
Halimi je ocenio da nije logično da manjinske liste imaju iste obaveze kao većinske, tim pre što većinske liste prelaskom cenzusa osvajaju najmanje 15 poslanika, dok se manjinske bore za jednog ili dva.
Predsednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić rekao je danas Beti da Srbija mora da prihvati princip sa prethodnih izbora da je za stranke nacionalnih manjina dovoljno 3.000 potpisa.
On je kazao da URS neće čekati odluku Ustavnog suda za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbe Uputstva za sprovođenje izbora koje je usvojila Republička izborna komisija a koja se odnosi na to da izbornu listu manjinskih stranaka mora da podrži najmanje 3.000 glasača, već će predati potpise.
On je ocenio da Ustavni sud na to obavezuje deo Ustava koji se odnosi na to da davanje prednosti nacionalnim maninama nije diskriminacija, već da je to dužnost države.
„Stranke nacionalnih manjina su u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge stranke i kada je reč o brojnom stanju i o infrastrukturi“, kazao je Đurić.
On je ocenio da oni koji su podneli incijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbe Uputstva za sprovođenje izbora koje je usvojila Republička izborna komisija a koja se odnosi na to da izbornu listu manjinskih stranaka mora da podrži najmanje 3.000 glasača rade na urušavanju države.
Ustavni sud Srbije pokrenuo je postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbe Uputstva za sprovođenje izbora koje je usvojila Republička izborna komisija, a koja se odnosi na to da izbornu listu manjinskih stranaka mora da podrži najmanje 3.000 glasača.

(Beta)