Skip to main content

Ustavni sud Srbije sledeće nedelje o potpisima za manjine

Info 03. апр 2008.
< 1 min čitanja

Ustavni sud Srbije (Uš) razmatraće najverovatnije na sednici u utorak 8. aprila inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uputstva za sprovođenje izbora narodnih poslanika kojim se predviđa da je uz listu manjina dovoljno priložiti 3.000 potpisa građana, rečeno je danas Beti u Sudu.
Sudija izvestilac Dragan Stojanović potvrdio je Beti da će Ustavni sud po hitnom postupku razmatrati inicijativu za ocenu ustavnosti člana 28. Uputstva. Inicijativom se traži da i manjinske liste budu podržane sa najmanje 10.000 potpisa.
Inicijativu su potpisali poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) u Narodnoj skupštini Srbije. Oni su Sudu predložili da odgovarajućom odlukom utvrdi da član 28. tačka 8. Uputstva koje je Republička izborna komisija (RIK) usvojila 18. marta 2008. godine nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije i Zakonom o izboru nadornih poslanika.
Takođe, poslanici SRS traže i da Sud donese meru „obustave proglašenja izbornih lista“ nacionalnih manjina ukoliko nije overena sa najmanje 10.000 potpisa građana.
U Republičkoj izbornoj komisiji agenciji Beta je rečeno da još ne postoji odluka da taj organ ne prima manjinske liste podržane za 3.000 potpisa građana. U RIK-u su naveli da, međutim, nijedna manjinska stranka ili koalicija nije najavila predaju liste do vikenda.
Rok za zaključivanje izborih lista za parlamentarne izbore 11. maja ističe u ponoć 25. aprila.
Na prethodnim parlamentarnim izborima 21. januara 2007. godine za manjinske liste je takođe bilo dovoljno priložiti 3.000 sudski overenih potpisa građana.
Na tim izborima je bilo šest manjinskih lista – Savez vojvođanskih Mađara, Mađarska sloga, Unija Roma Srbije, Romska partija, Lista za Sandžak i Koalicija Albanaca preševske doline.
Više od deset hiljada glasova na izborima su osvojile sve liste, uključujući i Mađarsku slogu koja sa 12.900 glasova ipak nije uspela da pređe izborni prag.

(Beta)