Skip to main content

Insajder dokument: Šta je mutno u zrenjaninskoj vodi?

Info 21. sep 2022.
4 min čitanja

Zbog povećane koncentracije kancerogenog arsena, voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za upotrebu već 18 godina. Za to vreme, u poslovima oko prečišćavanja zrenjaninske vode, uz neispunjena obećanja gomilali su se primeri zloupotreba i nemara. Za sumnjive tendere, nezakonite ugovore, neosnovano trošenje budžetskog novca do danas niko nije odgovarao.

Niko nije odgovarao ni zbog toga što u 21. veku u jednom gradu u Srbiji voda već godinama ne predstavlja javno dobro, već robu upakovanu u plastičnu bocu.

Procene su da su građani za poslednjih osamnaest godina na kupovinu flaširane vode potrošili oko 150 miliona evra.

Milorad Bjelogrlić, bivši direktor zrenjaninskog vodovoda, ekskluzivno za Insajder navodi da je problem sa vodom mogao biti rešen još 2012. godine kada je gradska vlast, u to vreme predvođena Demokratskom strankom, potpisala ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode sa nemačkom kompanijom „WTE Wassertechnik“. Ova kompanija je na pilot postrojenju dokazala da može da preradi zenjaninsku vodu.

„Nije rešeno 30 godina, nije rešeno 50 godina – to je mantra koju koriste političari, iz prostog razloga što su oni ti koji će to rešiti.To je problem koji ne rešavaju oni, nego rešava struka. Obmana je da problem nije rešen. Rešen je ali nije prihvaćen od strane politike”, naveo je Bjelogrlić za Insajder TV.

Ugovorom koji je 2012. godine grad Zrenjanin potpisao sa kompanijom „WTE Wassertechnik“, bilo je predviđeno da u roku od tri godine, privatni partner o svom trošku izgradi postrojenje koje će, tek nakon puštanja fabrike u pogon, grad otkupiti za ugovorenih 25,6 miliona evra. Plan je bio da grad plati fabriku iz kredita na 15 godina, uz mogućnost prevremene otplate.

Bez Fabrike vode zbog promene vlasti

Do toga nije došlo jer je u međuvremenu promenjena gradska vlast. Pod izgovorom da je aranžman preskup, nova vladajuća većina predvođena Srpskom naprednom strankom, raskinula je ugovoreni posao.

„Ja sam tu ostao možda dva meseca jer je naravno bila posebna želja da se što pre sklonim, da će doći neko drugi ko će da nastavi putem koji su zamislili i zacrtali“, kaže Milorad Bjelogrlić, koji je u ime JKP Vododvod Zrenjanin i potpisao ugovor sa nemačkom kompanijom „WTE Wassertechnik“.

Nakon raskidanja ugovora koji je predviđao da grad od firme Wassertechnik kupi postrojenje za prečišćavanje vode, predstavnici nove lokalne vlasti najavili su da će umesto kupovine fabrike vode, grad naći privatnog investitora koji će izgraditi postrojenje a od koga će vodovod kupovati prečišćenu vodu.

Na tender se javio samo jedan ponuđač – konzorcijum firmi „Gruppo Zilio“ i „Synertech“.

„Zrenjaninski vodovod je imao ugovor sa konzorcijumom koji je ovde bio predstavljen kao Zilio, podružnica italijanske firme. Podsećam da je čak bio i ambasador na potpisivanju ugovora i sve je sugerisalo da je to neka ozbiljna kompanija. Međutim ispostavilo se da je to konzorcijum tri kompanije koje su u jednom momentu trajanja tog ugovora, sve tri bile na istoj adresi u stanu u Beogradu, negde na petom spratu. Jedino ovlašćeno lice u sve tri kompanije je bio isti čovek“, navodi Dušan Kokot iz organizacije Građanski preokret.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, u vreme potpisivanja ugovora, zastupnik u sve tri kompanije iz konzorcijuma kojem je dodeljen posao prečišćavanja vode, bio je Nenad Obradović.

Milorad Bjeloglić, bivši direktor zrenjaninskog vodovoda navodi da je Obradović još 2008. godine učestvovao u pregovorima oko prečišćavanja vode, kao zastupnik jedne francuske kompanije. Ta firma tada nije dobila posao izgradnje fabrike vode koju su nudili gradu po ceni od oko 30 miliona evra.

Sedam godina kasnije, 2014. godine, Obradović se vratio u Zrenjanin – ovoga puta ispred kompanija „Gruppo Zilio“ i „Synertech“. Najavio je da će izgraditi fabriku za pet puta manje novca, za 6 miliona evra.

„Znate na šta to meni liči? Na ono, kako kažu – 10 ćevapa i pivo za 100 dinara. Jeftino jeste al’ nema nigde“, ocenjuje Bjelogrlić.

Isprečio se zakon

Iako je ugovorom bilo propisano da fabrika vode počne da isporučuje vodovodu ispravnu vodu u roku od osam meseci, do toga nikada nije došlo.

Postrojenje koje je izgrađeno sa zakašnjenjem od dve godine nije uspelo da prečisti vodu ali je i pored toga privatna fabrika dobijala novac iz gradskog budžeta.

Dve godine nakon potpisivanja ugovora, ispostavilo se i da je čitav posao ugovoren suprotno Zakonu o komunalnim delatnostima, koji nije dozvoljavao da privatne firme učestvuju u disitribuciji i preradi vode.

„Gradonačelnik je tad izašao i rekao – isprečio nam se zakon. Zamislite tu vlast kojoj se zakon isprečuje u donošenju nekih odluka“, kaže za Insajder Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Aleksandar Korovljev, odbornik opozicione stranke „Dosta je bilo“ u gradskoj skupštini Zrenjanina, navodi i da je opozicija upozoravala da je projekat Fabrike vode suprotan zakonu ali da gradske vlasti nisu reagovale.

„Odgovarali su: Ništa se vi ne brinite, to će sve biti kako treba“, objašnjava Korovljev.

Problem sa nezakonitošću ugovorenog posla na kraju je rešen tako što je Vlada Srbije izmenila Zakon o komunalnim delatnostima i tako retroaktivno ozakonila nezakonit ugovor.

Ni to međutim nije pomoglo da Fabrika vode proradi, a da stanovnici Zrenjanina konačno dobiju vodu ispravnu za piće.

Nakon višegodišnjeg probnog rada koji je doveo do eksplozije u fabrici, došlo je i do hapšenja dvojice direktora gradskog vodovoda, Gorana Tajdića i Ivana Devića kao i vlasnika Fabrike vode, Nenada Obradovića. MUP je saopštio da postoji sumnja u nameštanje tendera, zloupotrebu službenog položaja i nenamensko trošenje novca iz budžeta. Više od dve godine ovaj slučaj je i dalje u fazi istrage.

Novi investitor, ugovor bez cene i tehničkih zahteva

U međuvremenu, Fabriku vode je prodala banka koja je iz kredita i finansirala njenu izgradnju.

Iz Erste banke za Insajder su naveli da je kupac pronađen uz pomoć Vlade Srbije. 

Tako je novi vlasnik Fabrike vode u Zrenjaninu postala firma „Panonian Water“, u vlasništvu Metito grupe iz UAE. Iako su kupili postrojenje za koje je komisija zrenjaninskog vodovoda utvrdila da nije ispunilo nijedan od propisanih tehničkih uslova, grad Zrenjanin je sa ovom firmom, u julu 2022. godine, potpisao novi ugovor o kupovini prečišćene vode.

Posao je sklopljen bez tendera, na osnovu međudržavnog sporazuma sa UAE. Kompaniji Metito je poveren posao snabdevanja građana Zrenjanina pijaćom vodom, u narednih 25 godina.

Cena koju će građani za to plaćati nije poznata.

Naime, nacrt ugovora koji je objavljen na sajtu grada Zrenjanina ne sadrži priloge ugovora u kojima bi trebalo da bude navedena cena, rokovi niti tehnički zahtevi budućeg postrojenja.

Baš takav dokument, bez najbitnijih informacija o poslu na koji se odnosi, dostavljen je na izjašnjavanje gradskim odbornicima a zatim izglasan od strane vladajuće većine.

Ugovor je potpisan u Vladi Srbije, a premijerka Ana Brnabić najavila je da će investitor u postojeće postrojenje uložiti dodatnih 18 miliona evra. Uz 3,5 miliona evra koliko su prethodno platili za postojeću fabriku vode, cena čitave investicije na kraju će koštati gotovo isto koliko je trebalo da košta postrojenje kompanije „Wassertechnik“, čija je gradnja obustavljena pre deset godina pod izgovorom da je preskupa.

(Insajder)