Skip to main content

Lutovac: Vučić faktički priznao Kosovo

Info 04. сеп 2022.
2 min čitanja

"Ali to neće da učini formalno"

PredsednikSrbije Aleksandar Vučić podršku birača dobio je na platformi „ne damo Kosovo“, a podršku Zapada na platformi „priznaćemo nezavisno Kosovo“, i u skladu s tim on je faktički priznao Kosovo, ali to neće da učini formalno i građanima Srbije neće da prizna da je priznao, izjavio je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

On je na sednici Glavnog odbora DS u Beogradu rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić već 10 godina vlada kršeći Ustav i zakone i gušeći slobodu govora i opozicionog političkog delovanja, „a onda traži podršku svih za kompromisno rešenje za Kosovo“.

Istovremeno, naglasio je Lutovac, Vučić je sam priznao da ne zna šta je kompromisno rešenje.

On je ocenio da je Vučićeva konferencija za novinare 27. avgusta primer „multidisciplinarnog kršenja Ustava“.

Lutovac je podsetio da je Vučić dao Ani Brnabić mandat za sastav nove Vlade i u istom trenutku ga ograničio na dve godine čime je narušio načelo podele vlasti, a zatim i prihvatio dokumente Kosova kao važeće na teritoriji Srbije.

Za Vučićevu odluku da otkaže Paradu ponosa, Lutovac je rekao da su time ograničena ljudska prava LGBT populaciji.

Zabranjujući Evroprajdu on je suspendovao Ustavom garantovano ljudsko i manjinsko pravo toj populaciji, i sada se o tome vodi rasprava, a on je pozvao organizatore da dođu u Beograd kako bi dobio plus u Briselu, da bi potom organizovao proteste protiv Prajda kako bi dobio plus u konzervativnijem biračkom telu Srbije“, naveo je Lutovac.

On je rekao da su poslanici DS u Skupštini najavili zakon o vraćanju socijalnih penzija, da su podenli inicijativu za smenu predsednice Regulatornog tela za elektronske medije Olivere Zekić.

Dodao je da su poslanici podneli inicijative za formiranje anketnih odbora povodom nasilja na protestima 2020. godine u Beogradu i 2021. godine u Šapcu, inicijativu za formiranje anketnog odbora o prislušlkivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i anketnog odbora u vezi s pogibijom Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi Doljevac i naveo da je najavljen odbor za utvrđivanje činjenica i odgovornosti u vezi sa havarijom u Elektroprivredi Srbije.

Lutovac je rekao i da je Predsedništvo DS donelo predlog odluke da se pokret Slobodna Srbija integriše u DS po modelu koji je već primenjen u slučaju Demokratskog centra i Otpora.

(FoNet, foto: Beta)