Skip to main content

Zelenović: Ministarka Mihajlović simbol nesposobne vlast

Info 04. сеп 2022.
2 min čitanja

"Zloupotrebila i rudarstvo i energetiku, ostavljajući nas na nemilost Kinezima i u stanju najveće zavisnosti od ruskih energenata"

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović izjavio je da je ministarka energetike Zorana Mihajlović „jedan od simbola nesposobnosti ove vlasti“ i optužio je da nije učinila ništa da se poboljša stanje u resoru koji vodi.

„Skandalozno je govoriti o zloupotrebama opozicije dok Kinezi razvaljuju istočnu Srbiju intenzivnim rudarenjem, rušeći sve pred sobom i ugrožavajući bezbednost građana Majdanpeka, trujući građane Bora i otimajući imovinu meštanima Krivelja, Oštrelja i ostalih sela koji brane svoju dedovinu na 2,5 tone eksploziva. Vi ste, gospođa ministarko, vladajući deset godina, lično zloupotrebili i rudarstvo i energetiku, ostavljajući nas na nemilost Kinezima i u stanju najveće zavisnosti od ruskih energenata“, naveo je Zelenović.

On je dodao da ministarka nije učinila ništa da sprovede energetsku tranziciju i da se umesto na ruski gas građani greju na srpsku biomasu, da izoluju kuće i stanove i smanje potrošnju energije za pola.

Vi ste uveli zamenu stolarije samo za povlašćene članove SNS-a, dok će ostali građani doći na red za 500 godina, koliko treba da bi se Vašim tempom zamenili svi dotrajali prozori u Srbiji. Vi ste odgovorni što ne koristimo energiju Sunca, vetra i što vam je važniji profit stranih kompanija od dobrobiti građana koji žele čistu vodu i vazduh“, istakao je Zelenović.

Naglasio je još da Mihajlović i njeni stranački šefovi treba da objasne javnosti zašto je propao EPS i koliko je novca potrošeno na uvoz uglja u poslednje dve godine, zatim zašto je gorivo u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj za 20 odsto i kako građani da plate kubik ogrevnog drveta 100 evra.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je ranije da ekološki protest zbog miniranja planine Starice kod Majdanpeka, predstavlja „zloupotrebu rudarstva i ekologije u političke svrhe“.

„Radovi se izvode po nalogu inspekcije i uredno su prijavljeni“, navela je ministarka i dodala da se „radovi na sanaciji izvode u skladu sa projektom i nalogom inspektora“.

(Beta, foto: medija centar Beograd)