Skip to main content

LSV: Zrenjaninski naprednjaci gaze demokratiju u maniru Severne Koreje

Vojvodina 20. јан 2023.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je vlast Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u Zrenjaninu „u potpunosti obesmislila instituciju Saveta mesne zajednice“ i da bi im i „režim u Severnoj Koreji pozavideo na izboru metoda onemogućavanja nastupa“ na izborima kandidata koji nisu iz vladajućih opcija.

Kako se navodi u saopštenju zrenjnainskog odbora LSV, lokalna vlast je za 5. februar ove godine raspisala izbore za članove devet saveta mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina, ostavljajući kandidatima samo deset dana da prikupe potreban broj potpisa.

„Uz to, Izmenama i dopunama odluke o mesnim zajednicama, koje su donete u septembru 2022. godine, lista kandidata za članove Saveta mora imati isti broj kandidata, koliko se bira, a ne jednu trećinu, kako je bilo predviđeno u prethodnoj odluci“, navode iz LSV.

Dodaju da to znači da je za kandidaturu potrebno prikupiti od 140 do 220 overenih potpisa građana, u zavisnosti od mesne zajednice.

„Znajući kakvo je stanje u društvu, i da postoji strah kod birača da potpisima podrže izborne liste na kojima su kandidati koji nisu naprednjaci ili socijalisti, dolazimo do zaključka da su izmene Odluke o mesnim zajednicama donete da bi se ugušio glas opozicije u Zrenjaninu“, upozoravaju iz LSV.

Dodaju da „severnokorejske metode“ zrenjaninske vlasti ne mogu sakriti da je grad izgubio više od 13.000 stanovnika za deset godina, što čini ukupan broj stanovnika Melenaca, Elemira, Tomaševca, Orlovata i Botoša.

Podsećaju i da nije rešeno pitanje ispravne pijaće vode, da još nema ništa od izgradnje auto-puta za Beograd, da ne funkcioniše putnički železnički saobraćaj, da je Zrenjanin šesti grad u zemlji po zagađenju vazduha arsenom, kao i da su zarade zaposlenih ispod republičkog proseka, zbog čega poručuju da „2024. godina mora biti godina promena u Zrenjaninu“.

(Autonomija)