Skip to main content

LSV zahteva sastanak sa generalnim direktorom NIS-a zbog brojnih otvorenih pitanja

Info 01. сеп 2022.
2 min čitanja

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine predala je danas pismo kojim od direktora Naftne industrije Srbije (NIS) Kirila Tjurdenjeva zahteva održavanje sastanka u narednih 15 dana, s ciljem da dobiju odgovore na “brojna otvorena pitanja” u funkcionisanju NIS-a a koja se tiču građana Vojvodine i Srbije.

“Zašto na štetan način po građane Vojvodine i intrese Srbije vršite istraživanja nafte i gasa u Vojvodini i neadekvatno vršite obeštećenje vlasnika zemljišta? Zašto eksploataciju sirove nafte, a koja se tiče naftnih isplaka u plodnim oranicama Vojvodine i njihovo uništavanje, vršite na protivzakonite i ekološki neprihvatljive načine?”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Pitali su ga i zašto NIS eksploatiše sirovu naftu brzinom koja uništava nalazišta u Vojvodini, kao i zašto obračunava rudnu rentu suprotno zakonu Republike Srbije koja je propisala da se obračun vrši na prerađeni mineral, a ne na sirovinu.

“Zašto samostalno i bez kontrole vršite obračun proizvedenih količina nafte i gasa u Vojvodini? Zašto obračun rudne rente vršite na umanjenu internu cenu sirove nafte? Zašto primenjujete i obračunavate rudnu rentu od tri odsto kada je istekao rok za reviziju sporazuma gde je bila protivzakonito propisana?”!, navodi se u pismu.

Upitali su generalnog direktora NIS-a i zašto ne vrate istrošena gasna nalazišta u Vojvodini u vlasništvo Srbije u cilju pravljenja skladišta gasa za domaće potrebe, a što je propisano zakonom kao imovina Republike Srbije.

“Zašto ne plaćate ekološke takse u skladu sa zakonima Republike Srbije? Zašto zloupotrebljavate tržište Republike Srbije i formirate cene naftnih derivata koje nisu zasnovane na stvarnim troškovima?”, navodi se u pismu.

Podsetili su ga da je prošao rok predviđen za reviziju kupoprodajnog ugovora za NIS i dodali da žele da mu predstave plan za raskid kupoprodajnog ugovora za NIS, kao i raskid Energetskog sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije.

U delegaciji koja je ostavila pismo za direktora NIS-a su, između ostalih, bili i poslanici LSV-a u Skupštini Vojvodine.

Pismo je potpisao predsednik LSV Nenad Čanak.

(Autonomija, foto: LSV)