Skip to main content

UNESCO: 244 miliona dece ne ide u školu

Građani 01. sep 2022.
< 1 min čitanja

Oko 244 miliona dece ne pohađa školu, a iako je taj broj u stalnom padu više od dvadeset godina, on je i dalje zabrinjavajuć, objavio je Unesko (UNESCO) u četvrtak, na dan povratka dece u školu u Francuskoj, gde je sedište te agencije Ujedinjenih nacija.

„Niko ne može da prihvati ovu situaciju. Obrazovanje je ljudsko pravo i mi moramo učiniti sve kako bi obezbedili da se to pravo poštuje za svako dete“, saopštila je glavna sekretarka UNESCO Odri Azole.

Od 244 miliona dece u dobi između šest i 18 godina koja ne idu u školu, više od njih 40 posto, odnosno 98 miliona, živi u subsaharskoj Africi.

Najviše ih je u Nigeriji (20,2 miliona), Etiopiji (10,5 miliona), Demokratskoj Republici Kongu (5,9 miliona) i u Keniji (1,8 miliona).

Iako je 2000. izvan škole bilo više devojčica od dečaka (2,5 posto više izvan osnovne i 3,9 posto više izvan srednje škole), rodni jaz danas je „sveden na nulu“, navodi se u saopštenju UNESCO koji dodaje da „regionalne razlike i dalje postoje“.

Pre 22 godine u školu nije išlo 400 miliona dece, podsetila je ta agencija koja naglašava da postoji „napredak“ po tom pitanju, ali da je brzina promene tog trenda proteklih godina usporila.

(Hina)