Skip to main content

LSV: Vlast kreira katastrofalnu poljoprivrednu politiku

Info 22. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Nakaradna i neodgovorna politika i podilaženje krupnom kapitalu"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas državu da prestane sa pogrešnom i “nakaradnom” poljoprivrednom politikom i pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

“Pre nekoliko dana Jugoslav Tomić, poljoprivrednik iz Stajićeva, prosuo je dve i po tone mleka zbog nemogućnosti da to mleko nekom proda. Taj i slični slučajevi, koji se periodično dešavaju, kad revoltirani poljoprivrednici izgube živce zbog brojnih problema sa kojima se suočavaju, najbolje opisuju stanje naše poljoprivrede i stočarstva”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, to i takvo stanje je u najvećoj meri kreirala država svojom “nakaradnom i neodgovornom” poljoprivrednom politikom, najčešće zakasnelim i interventnim, a ne planskim i strateškim merama, kao i podilaženjem krupnom kapitalu, umesto onima koji su temelj primarne poljoprivredne proizvodnje.

“Naivno se pomislilo da će se uvođenjem prelevmana na uvoz mleka iz EU problem u najvećoj meri rešiti jer ta mera ne štiti od uvoza mleka iz BiH, Severne Makedonije ili Albanije, pa značajne količine stižu odatle i poništavaju efekat mere prema zemljama EU. Da ne pričamo o tome da postoji najava da ta mera može izazvati kontramere od strane EU na naše voće i povrće”, piše u saopštenju.

(Autonomija)