Skip to main content

Ada: Predstavnici SVM-a položili vence na spomenik kontroverznom Janošu Damjaniču

Info 06. okt 2022.
2 min čitanja

Delegacija Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) položila je danas vence na spomenik kontroverznom Janošu (Jovanu) Damjaniču u vojvođanskom mestu Ada, gde je održan pomen na Mađarsku revoluciju i borbu za slobodu 1848/49. godine, kao i na Aradske mučenike.

U Adi je “heroju mađarske revolucije” Janošu Damjaniču 2011. godine podignut spomenik, a „njegova dela se još uvek nalaze urezana u svest Mađara“, rečeno je na ovom skupu, preneo je RTV Panon (Pannon) iz Subotice.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je 2011. godine, kada je spomenik bio postavljen, da se on ukloni, jer je Damjanič važio za “mrzitelja Srba”

“Jednako kao što se protivimo da u Novom Sadu spomenik ima Jaša Tomić, osvedočeni ubica i antisemita, protivimo se i Damjaničevom spomeniku u Adi, jer je istorijska činjenica da je reč o čoveku koji je kao general u ratu ubijao civile, žene i decu”, navodi se u otvorenom pismu.

“Da bismo mi sada ovde mogli živeti, bilo je potrebno da se naši preci bore. U svakom pogledu važno je da i mladi budu na ovakvim i sličnim obeležavanjima i događanjima”, rekao je Adam Solar iz SVM-a na današnjoj komemoraciji.

Žofia Pal Rigo, kandidatkinja liste „Mađarska sloga“, kazala je da je 6. oktobar “mračan, ali snažan” događaj u prošlosti Mađara.

“Mi Mađari sada imamo zadatak. Naš zadatak je da ostanemo lojalni svima koji su pre nas dali svoje živote za slobodu. Sada je slobodno prisećati se ovog dana, slobodno je izražavati naš identitet, naš jezik, našu kulturu. Možemo se ponositi našom prošlošću, preuzimamo svoju sadašnjost da bismo imali budućnost. Izražavamo svoje hrišćanstvo, izražavamo svoju pripadnost mađarskoj zajednici. Svaka duša je važna”, kazala je Žofia Pal Rigo.

Jovan Damjanić ili Janoš Damjanič bio je srpski graničarski oficir u Austrijskom carstvu i general mađarske vojske tokom Mađarske revolucije 1848.

Damjanič je kontroverzna ličnost. Mađari ga smatraju svojim nacionalnim herojem, a Srbi izdajnikom jer je predvodio mađarske snage protiv Srba koji su se borili za Srpsku Vojvodinu, na strani habsburgovaca. Tada je i dobio nadimak “Ljuta guja”, “srpski izdajica”.

Rođen je u mestu Straža pored Vršca u Banatu, tadašnjoj Vojnoj krajini. Izbijanjem revolucije 1848. godine unapređen je u čin majora. Iako je bio pravoslavni Srbin, bio je veoma privržen idejama mađarskih revolucionara i reformista.

U svojim izjavama je naglašavao da “mrzi Srbe”.

(Autonomija, foto: vmsz.org.rs)