Skip to main content

Perlez dobio biblioteku na inicijativu društva Baštinar

Građani 09. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Biblioteka nosi ime po nekadašnjoj profesorki Odseka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Pavici Mrazović"

U prostorijama Mesne zajednice u Perlezu otvorena je biblioteka na inicijativu durštva Baštinar i njenog osnivača arhitekte Zorana Stojačića.

Biblioteka nosi ime po nekadašnjoj profesorki Odseka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Pavici Mrazović, povodom čije stogodišnjice rođenja je izdata monografija.

Pavica Mrazović je rođena Perležanka, a njen doprinos kulturi bio je značajan, smatraju u društvu Baštinar.

“Opredeljenje društva je da afirmiše prave vrednosti i ličnosti koje su zadužile nacionalnu kulturu a poreklom su iz ovog mesta među koje svakako spada profesorka Mrazović a pored nje i rano preminula kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan, kojoj je Perlez bio zavičaj”, objasnio je Zoran Stojačić.

Kako navodi, društvo “Baštinar” je uz pomoć Istorijskog arhiva Zrenjanin i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, ali i mnogih drugih ličnosti i institucija, uspešno realizovao ideju otvaranja biblioteke u Perlezu, koja će nositi ime „Pavica Mrazović“.

“Želja nam je da to biblioteka, pored knjiga, posetiocima ponudi i književne večeri i programe koji će oživeti kulturni sadržaj ovog mesta”, objašnjava Zoran Stojačić.

Dobar deo fonda biblioteke čini legat sociologa dr Nebojše Popov, koji je sada našao svoje mesto nakon što je u Zrenjaninu ugašena Građanska čitaonica.

(Danas)