Skip to main content

LSV protiv sporazuma sa Rusijom

Autonomija 07. сеп 2008.
2 min čitanja

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenili su danas u Srbobranu da je neprihvatljiv sporazum Naftne industrije Srbije (NIS) i Vlade Ruske federacije u oblasti naftne i gasne privrede. Protest članova i simpatizera LSV-a održan je pred naftnim bušotinama NIS-a u Srbobranu.
Prema oceni zamenika predsednika LSV-a Bojana Kostreša i poslanice u Skupštini Srbije Aleksandre Jerkov to preduzeće nastalo je nasilnim pretvaranjem vojvođanskog Naftagasa u NIS, a cena od 400 miliona evra je, kako su naveli, sramna. „Jasno smo rekli da LSV nije protiv saradnje sa Ruskom federacijom, ali ponuđeni sporazum nije doprinos ekonomskom razvoju Srbije. Kako možemo da kažemo da je ugovor dobar za Srbiju, ako Vojvodina gubi Naftagas, ako od procenjenih 2,2 milijarde dobija 400 miliona evra“, rekao je Kostreš.
On je kazao da je interes Vojvođana da cena NIS-a bude što veća, zbog toga što 55 odsto te cene ostaje pokrajini i to 50 odsto Vojvodini, a pet odsto Novom Sadu. „Umesto 1,2 milijarde evra koje bi trebalo da ostanu Vojvodini, ostaće možda samo 200 miliona. Dokle ćemo biti bankomat iz kojeg će se samo iznositi novac“, rekao je Kostreš i dodao da se to mora zaustaviti.
On je postavio pitanje zašto se NIS prodaje danas, nekoliko meseci pre kraja godine, kada se Vojvodini „konačno vraća njena imovina“. „NIS nije isto što i Robne kuće ‘Beograd’. Zar je moguće da NIS vredi 400 miliona evra, a Robne kuće 360 miliona evra i to posle 10 godina stečaja. Opet neko želi da vojvođanskim novcem sklapa nove ‘dilove’ i gura nas u ekonomski ponor“, rekao je Kostreš.
Jerkov je rekla da je razočarana time što su samo retki republički poslanici govorili protiv sporazuma i da je sporazum loš i za građane Vojvodine, i za građane Srbije. Ona je rekla da Srbija ne sme da ustupi monopolski položaj drugoj državi na svojoj teritoriji i da će Srbija, ukoliko se taj sporazum prihvati, dozvoliti da sa 49 odsto učešća u novoj kompaniji ostane bez upravljačkih prava.

(Beta)