Skip to main content

LSV proslavila 20 godina

Info 14. јул 2010.
< 1 min čitanja
Liga socijaldemokrata Vojvodine proslavila je večeras 20 godina postojanja.
Proslavi u bašti Doma vojske u Novom Sadu prisustvovalo je više od hiljadu stranačkih simpatizera i gostiju. Nije bilo govora stranačkih funkcionera, a goste su zabavljali bendovi Frajle i Apsolutno romantično. Priređen je i veliki vatromet.
Proslavi je prethodila povorka stranačkih aktivista ulicama Novog Sada. U koloni sa hiljadu stranačkih i zastava Vojvodine, oni su obišli centar grada.
LSV je formirana pre tačno 20 godina u Novom Sadu, na dan Francuske revolucije. Predsednik stranke od njenog osnivanja je Nenad Čanak.
Prema rečima Čanka, LSV je sve to vreme zadržala prvobitne ideje, iako su se prvih godina neke stvari nametale i diktirale pravac politike.
Povodom jubileja, stranka je izdala monografiju o svojih 20 godina rada, a otvorena je i izložba o tome.
Glavna stremljenja stranke prilikom osnivanja bila su uspostavljanje principa ravnopravnosti u društvu, solidarnost, pravednost, decentralizacija vlasti. Uz to i poštovanje prava na različitost, nepovredivost osnovnih ljudskih prava, prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma, obrazovanja i informisanja i prava na ličnu, imovinsku i pravnu sigurnost.
Stranka je od početka isticala različitost kao glavnu karakteristiku Vojvodine, pokrajine u kojoj su dobrodošli svi dobronamerni, koja se ne odlikuje nijednom nacijom, verom i jezikom.
(Beta)