Skip to main content

Sećanje na Lazu Kostića

Info 15. jul 2010.
< 1 min čitanja
Jubileji, 170. godišnjica rođenja i vek od smrti, pesnika Laze Kostića (1841-1910) biće obeleženi nizom manifestacija, najavio je danas pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić.
Đurić je na konferenciji za novinare rekao da će u obeležavanje ovih jubileja biti uključeno 16 pokrajinskih ustanova i institucija, koje će nastaviti rad na elektronskom korpusu dela Laze Kostića. Dodao je da će u okviru obveležavanja jubileja biti nastavljeni građevinski radovi na obnovi kapele Dunđerskih u dvorcu Fantast i na srbobranskom groblju. Jubilej će biti obeležen i nizom kulturnih dešavanja i okruglih stolova, najavio je pokrajinski sekretar. Prema njegovim rečima, proslava jubileja posvećenog Lazi Kostiću je prilika da se podsetimo ličnosti i dela jednog od najvećih srpskih stvaralaca, kao i prilika da se podsetimo čitave epohe, koja je bila veoma važna u formiranju jednog kulturnog obrasca.
Jubileji će se obeležavati u Novom Sadu, Somboru, Budimpešti i u Kovilju.
Začetnik modernog srpskog pesništva, književnik, novinar, političar i doktor prava Laza Kostić rođen je u bačkom selu Kovilj, gde je završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Novom Sadu, Pančevu i Budimu, a studije prava i doktorat iz te oblasti završio je na Univerzitetu u Pešti. Službovanje je počeo u Novom Sadu kao gimnazijski nastavnik, potom je radio kao advokat, beležnik, predsednik suda a u svom političkom angažovanju bio je blizak saradnik Svetozara Miletića. Poslednje godine života proveo je u Somboru, a preminuo je u Beču 26. novembra 1910. godine.
(Autonomija)