Skip to main content

Zaposleni u Energotehnici protiv privatizacije

Info 14. jul 2010.
2 min čitanja
Rukovodstvo i radnici novosadskog preduzeća za izgradnju energetskih objekata Energotehnika – Južna Bačka usprotivili su se danas odluci Agencije za privatizaciju da to preduzeće na aukciji 16. jula bude ponuđeno na prodaju.
Član Skupštine ovlašćenih predstavnika Vlade Srbije u Energotehnici Željko Stević rekao je na konferenciji za novinare da bi se aukcijskom prodajom preduzeća moglo ugroziti funkcionisanje elektroenegetskog sistema u Vojvodini i snabdevanje strujom oko milion korisnika. Stević je rekao da niko u preduzeću nije protiv kvalifikovane i transparentne privatizacije, ali je aukcijska prodaja, s obzirom na značaj delatnosti za pogonsku spremnost elektroenergentskog sistema i sigurnost snabdevanja oko 900.000 korisnika, “neozbiljna, neodgovorna i neprihvatljiva”. On je zamerio Agenciji za privatizaciju i što je, najpre 6. jula zakazala aukciju za 17. septembar, a samo dan kasnije odlučila da se preduzeće proda 16. jula, o čemu niko u Energotehnici nije ni obavešten. “U tom kratkom roku nijedan ozbiljan privrednik ne može se ni pripremiti za privatizaciju. Zato apelujem na potencijalne kupce da ne ulaze u ovaj posao, jer je odluka Agencije za privatizaciju situaciju u našoj firmi potpuno zakomplikovala”, rekao je Stević.
Član Izvršnog odbora sindikata u Energotehnici Dragan Timotić ocenio je da je početna cena preduzeća od 1,5 milion evra izuzetno niska, ako se uzme u obzir da je samo ove godine preduzeće ugovorilo poslove vredne 15 miliona evra i da je u toku realizacija investicije vredne 1,5 milion evra. “Ove godine beležimo pozitivno poslovanje od 270 miliona dinara, bez kašnjenja plata i obaveza prema državi i kooperantima”, rekao je Timotić.
Konsultant Branko Pavlović rekao je da postupak privatizacije Energotehnike “samo formalno vodi država, jer su se o načinu kupovine ovog preduzeća unapred dogovorili predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović i Viktorija grupa”. S obzirom da je od strateškog značaja za elektorenergetski sistem, Pavlović se zapitao kako je moguće da Energotehnika bude prodata na običnoj aukciji, jer su tenderi i kvalifikovane aukcije jedino rešenje, pošto se na taj način eliminišu preduzeća koja se ne bave tom delatnošću.
Predstavnici Energotehnike danas su saopštili da u prilog njihovih stavova govore i analize koje je objavio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, u kojoj se navodi da je neophodno menjati model privatizacije.
Oni su upozorili da bi, u slučaju da preduzeće 16. jula bude prodato na aukciji u Beogradu, u pitanje došla realizacija ugovorenih poslova vrednih 12 miliona evra, među kojima je i saradnja sa Fijatom u kragujevačkoj Zastavi.
Energotehnika se 2005. godine izdvojila iz javnog preduzeća Elektrovojvodina i od tada posluje samostalno. Ovo privredno društvo najveći broj poslova radi za Elektroprivredu Srbije, Elektromrežu Srbije, Srbijagas, Naftnu industriju Srbije i toplane po vojvođanskim gradovima.
(Beta)