Skip to main content

LSV: Prodaja NIS-a liči na propali ugovor o koncesijama

Autonomija 09. окт 2008.
< 1 min čitanja

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u pokrajinskom parlamentu ocenila je danas da je nedopustivo da javnosti nisu predočene pojedinosti iz ugovora o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS). Šef te grupe Branislav Bogaroški je na konferenciji za novinare podsetio da su se od javnosti skrivale i pojedinosti iz ugovora o nespeloj koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. „Svi znamo kako se taj posao završio i kakve posledice je imao po građane Srbije. A sada se i NIS pokušava privatizovati daleko od očiju javnosti, iako je to pitanje presudno pitanje za budućnost Srbije“, rekao je funkcioner LSV.
On je kritikovao vojvođanskog premijera Bojana Pajtića zato što odbija da na sednicama Izvršnog veća Vojvodine raspravlja o inicijativi LSV da Skupština Vojvodine razmatra pitanje privatizacijne NIS-a i donese stav o tome. „Bili smo jako razočarani kada smo videli da naša inicijativa nije uvrštena na dnevni red sutrašnjeg zasedanja“, rekao je Bogaroški i najavio da će njegova stranka nastaviti da insistira da pokrajinski parlament raspravlja o NIS-u.
LSV u inicijativi traži od Skupštine Vojvodine da se iz kupoprodaje NIS-a izuzmu sadašnja i buduća ležišta nafte i gasa u Srbiji, zatim da se izuzmu i postojeća oprema i postrojenja za eksploataciju, kao i sva nepokretna i pokretna imovina NIS-a, vezana za proizvodnju nafte i gasa. Ta stranka traži da se ležišta nafte i gasa ustupe na eksploataciju, a raspodela između Srbije i budućeg korisnika da se vrši u odnosu 80 prema 20 odsto u korist vlasnika.

(Beta)