Skip to main content

LSV poziva državu na hitnu pomoć poljoprivrednicima

Info 05. nov 2021.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je stanje u poljoprivredi “toliko alarmantno”, da bez adekvatne intervencije može da dođe do potpunog zamiranja stočarstva, a da se problemi paora samo gomilaju.

“Vlast do sada nije preduzela nijedan efikasan korak da pomogne poljoprivrednicima u krizi”, ocenila je LSV u saopštenju za javnost.

Naveli su da je ovogodišnja suša prepolovila rod, a šteta je procenjena na oko 500 miliona evra.

Od ratarskih kultura najveću štetu pretrpela je soja, oko 50 odsto, dok su prinosi kukuruza manji za 40-50 odsto, a suncokreta 10-15%, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su početkom jesenje setve paore zadesile nove nedaće, jer je cena veštačkog đubriva porasla za više nego duplo, pa su paori primorani da redukuju upotrebu đubriva, što će imati loše posledice po prinos.

Navodi se da je cena goriva znatno viša nego prošlogodišnja, pa je tako evrodizel dostigao cenu od 177 dinara po litri, što je za 50 dinara više od cene u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

“Uz ove probleme, niske subvencije dodatno otežavaju konkurentnost i rad paora jer austrijski, slovenački ili mađarski poljoprivredni proizvođač na ime subvencija za poljoprivrednu proizvodnju dobije pet-sedam puta više novca nego naš”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se sve to događa u trenutku u kom cene mesa, ulja, mleka i drugih proizvoda drastično skaču i dodatno siromaše već oskudne kućne budžete.

“Ptamo se ima li naša država bilo kakvu politiku prema poljoprivredi. Zašto se uništava privredna grana koja je čak i u najgorim vremenima jedina pokazivala vitalnost? Zašto se uništava paor, koji je svojim radom čuvao socijalni mir u zemlji?”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao generalni sekretar stranke Bojan Kostreš.

(Autonomija)