Skip to main content

LSV obelezava 20 godina od Jugurt revolucije

Autonomija 04. okt 2008.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u naredna tri dana će kroz ulične akcije i konvenciju obeležiti 20 godina od takozvane „jogurt revolucije“ u kojoj je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine.

U subotu, nedelju i ponedeljak na više punktova u Novom Sadu sa građanima će razgovarati lider LSV Nenad Čanak i funkcionerke te stranke Aleksandra Jerkov i Maja Sedlarević. Stranački aktivisti građanima će u uličnim akcijama deliti letke, saopštila je LSV. U ponedeljak uveče u Srpskom narodnom pozorištu biće održana konvencija povodom 20 godina od jogurt revolucije.
Tokom leta 1988. godine demonstranti sa Kosova dolazili su u Novi Sad i tražili ostavku pokrajinskog rukovodstva pod parolom „Oj Srbijo iz tri dela, uskoro ćeš biti cela“. Pokrajinsko rukovodstvo primorano je da podnese ostavke 6. oktobra 1988. godine, u takozvanoj antibirokratskoj ili „jogurt“ revoluciji. „Jogurt“ revolucija je dobila to ime zbog toga što su demonstranti zgrade pokrajinskih institucija gađali jogurtom.
Pojedini istoričari smatraju da je raspad bivše Jugoslavije upravo i započeo „jogurt“ revolucijom i smenjivanjem tadašnjeg pokrajinskog komunističkog rukovodstva. Nakon „jogurt“ revolucije usledile su brojne „čistke“, kako u komunističkom rukovodstvu, tako i u institucijama, preduzećima i u medijima.

(Beta)